Пораженията по конструкцията на АМ Струма и последиците за гражданите

...
Пораженията по конструкцията на АМ Струма и последиците за гражданите
Коментари Харесай

Близо 1.9 млн. лв. и поне още 4 месеца ограничено движение ще ни струва пожарът под АМ Струма

Пораженията по структурата на Автомагистрала " Струма " и последствията за жителите наподобяват доста съществени.

1.86 млн. лв. ще коства ремонтът на виадукта на Автомагистрала „ Струма “ при Дупница, горял на 13 август. Платното за София е укрепено и ще бъде пуснато за придвижване още през днешния ден след 14 часа единствено за леки коли и през уикенда. Това стана ясно след инспекцията на Георги Терзийски, ръководител на УС на АПИ в засегнатата права, заяви БГНЕС.
Решението било взето откакто специалисти от Института по пътища и мостове към Пътната организация са изпитали товароносимостта на оборудването. Това станало посредством сложени преди два дни сензори, които подават информация за отклонението. За другото платно обаче резултатите не са обнадеждаващи и там тестванията ще продължат.
Сериозни са вредите по лентата за Кулата, която ще бъде в ремонт идващите 4 месеца. Ремонтът обаче ще стартира едвам откакто приключи цялостното подсилване на платното в посока София. Това значи, че дотогава ще продължи специфичният режим на придвижване в 10-километровтата права. Както по-рано Actualno.com написа в петък и събота ще е отворено едно платно в посока Гърция, а в неделя и понеделник – в посока София
" В другата посока заради това, че мостът е по-увреден, е предоставено по Закон за обществените поръчки в изискванията на форсмажор изпълнителят да извърши аварийно-ремонтни работи в границите на 4 месеца. Нашата упоритост е това да стане доста по-бързо, само че това е оптималния период ", добави Терзийски.
Какви са вредите по моста?
Пострадали са 13 колони, 3 греди, 3 трегера от моста заяви още Георги Терзийски. Това посочило обследването на специалистите от АПИ.  Под платното в посока София има по-малко вреди, за което приказват и пробите.
Цялостният ремонт е на стойност 1 860 000 лева
В момента се напряга скелето, което поддържа структурата, след което ще бъдат направени изпитванията с товарни камиони в разнообразни точки, посочи специалистът.
Приключило ли е почистването на отпадъците под моста?
Георги Терзийски инспектира и разчистването на пространството под моста при 62-ри километър на Автомагистрала „ Струма “ от нелегално струпаната боклук в обсега на автомагистралата. Предписание на Регионална инспекция за опазване на околната среда, което би трябвало да бъде изпълнено до 2 септемви. Теренът под оборудването е измит, само че суровините са избутани настрана.
„ Отпадъците в региона на виадукта са почистени. В момента камионите стоят натоварени и чакаме оказания на контролните органи къде да депонираме. Искам да уточня, че „ множеството сигнали “ са единствено един, подаден от Община Дупница – писмо, изпратено на 4-и април 2018 година, което значи следното: Все едно аз да напиша писмо на общината, че заради проблем на пътя е застрашено тяхно оборудване и да вземат ограничения. Нали се сещате кой е виновен по Закона за ръководство на отпадъците “, добави Председателят на УС на АПИ.
АПИ е била предизвестена за заплахата още през 2018г.
Преди дни Actualno.com писа, че сметището, поддържано от компанията " Феникс Ресурс " –Дупница е нелегално. Фирмата е била неведнъж глобявана и към този момент е с лишен лиценз. В същото време, Прокуратурата повдигна две обвинявания на притежателя й Кольо Илиев. Обвинението ревизира и дали Пътната организация се е държала съответно след постъпване на сигнала.
Според Терзийски тези боклуци не са отговорност на Пътната организация. Той разгласи през днешния ден, че негови чиновници, правейки обход, не са установявали съществуване на боклуци под оборудването. Недобросъвестни жители също хвърляли боклуци, подмятна Терзийски.
За да бъде решен казусът, то с него трябвало да се заемат други институции. АПИ била просто притежател на територията под оборудването. Ако се потвърди, че чиновници на АПИ са направили инспекция, само че не са дали правилни данни, то ще последват санкции за тях.
„ Проверките на АПИ са перманентни. Последният отчет е от юли. Извършена е инспекция, за която ние не сме известени. Ние получихме наставление на 20-и август. Под моста чистят само чиновници на АПИ. Ние сме притежатели и вършим всичко належащо да почистим отпадъците и чакаме от контролните органи да окажат къде и по какъв начин да ги депонираме, защото на територията на област Кюстендил няма нито едно хранилище, в което ние можем да ги депонираме, само че това не е отговорност на АПИ.
„ Не съм последовател на взаимоотношенията сред институциите през медиите, само че задоволително видях вайкане, лъжи и операции във връзка с АПИ. Ние просто сме притежател на територията под оборудването “, безапелационен бе Терзийски.
Има ли договорка сред АПИ и Феникс ООД?
„ Не мога да кажа дали има договорка сред АПИ и притежателя на Феникс ООД. Питайте предходното управление. Фактът, че АПИ в деня на случая подава сигнал до прокуратурата приказва за отговорността на нашата институция “, по този начин ръководителят на управителния съвет на пътната организация отговори на въпроса на кореспондент на БГНЕС.
Според Терзийски АПИ като притежател (чл. 16) носи отговорност за оборудването и под него – то да е почистено и да няма боклуци.
„ След като за няколко дни изчистихме тонове отпадъци, очевидно са насъбрани. АПИ не може да носи отговорност за всички недобросъвестни дейности на компании и лица. Това тук, което се случва – да от години е, само че има институции, които могат да ви отговорят по какъв начин, с какви позволения, на какви терени се прави тази активност “, оплака се Терзийски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР