Поради това, българските пчелари са загубили важни пазари в чужбина.

...
Поради това, българските пчелари са загубили важни пазари в чужбина.
Коментари Харесай

30% от пчеларите у нас може да спрат работа заради внос на мед от Украйна

Поради това, българските пчелари са изгубили значими пазари в чужбина. Опасностите от рецесията в сектора могат да се отразят още по-сериозно на България.

 

Според ръководителя на пчеларско сдружение " Липа`` Ростислав Рашев България е добър производител на мед - към 10-12 000 тона, от които 2-3000 на вътрешния пазар.

 

" Традиционно изнасяме за Германия, тази година загубихме позиции, тъй като се позволи безмитен импорт на мед от Украйна. Половината от количествата ни остават неосъществени, добивите в Украйна са доста по-големи, те са най-големия производител на мед - 40-60 000 тона, а и цените им са по-ниски ", изясни той пред NOVA.

 

И добави, че пчеларите са подпомагани за последствията от войната, само че става дума за 10 лв. на транш за пчелно семейство.

 

По думите му доста пчелари имат усложнения и са почнали първите продажби на пчелни фамилии. " Естествените опрашители съвсем не се срещат при нас, поради пестицидите. Най-големият дял на опрашването идва от пчелите ни.

 

Ако загубим стопанствата, ще загубим опцията за опрашване на културите, което ще докара до проблеми със зеленчуци, плодове, слънчоглед, рапица. Има огромен брой починали пчелни фамилии, измежду аргументите са паразитно заболяване, климата, промени в генофонда им ", съобщи Рашев. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР