Поради руско-украинския конфликт военните разходи на Европа през 2022 г.

...
Поради руско-украинския конфликт военните разходи на Европа през 2022 г.
Коментари Харесай

„Франс прес“: Военните разходи на Европа достигнаха рекордно високо ниво от края на Студената война

Поради руско-украинския спор военните разноски на Европа през 2022 година се усилиха до рекордно високо равнище за последните три десетилетия от края на Студената война насам, достигайки 2,24 трилиона щатски $, или 2,2% от световния БВП, заяви организация „ Франс прес “ на 24 април, цитирайки данни на Международния институт за проучване на мира в Стокхолм.

В същия интервал военните разноски на Украйна са се нараснали седем пъти до 44 милиарда $, което се равнява на една трета от Брутният вътрешен продукт на страната, без да се регистрират оръжията за десетки милиарди долари, дарени от няколко западни страни, а тези на Русия с 9,2 %, сочат данните.

Военните разноски на Европа като цяло са били 480 милиарда $ през 2022 година, като за едно десетилетие са нарастнали с близо една трета и ще продължат да се усилват и през идващото десетилетие, предвиждат данните.

Военните разноски в международен мащаб понижиха внезапно през 90-те години на ХХ век, само че започнаха да се усилват от началото на ХХI век, като тези на Съединени американски щати заемат 39% от международните през 2022 година, разяснява още „ Франс прес “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР