Поради недостиг на кадри в Спешна помощ в Балчик на

...
Поради недостиг на кадри в Спешна помощ в Балчик на
Коментари Харесай

Д-р Димитров: Работим само с един екип, персоналът е уморен, има риск за пациентите

Поради дефицит на фрагменти в Спешна помощ в Балчик на промяна работи единствено по един екип, което е безусловно незадоволително при голямата натовареност през летния сезон. За това сигнализира пред БНР началникът на филиала доктор Станислав Димитров.

По думите му, центърът обслужва с изключение на Балчик, още село Кранево, курортен комплекс Албена, вилна зона и прилежащите села. Така при положение на потребност от посещаване на място, в центъра остава разполагаем единствено една здравна сестра.

В момента в Спешната помощ в Балчик работят 22-ма чиновници, от които единствено един доктор и двама фелдшери са на цялостен щат. В една 12-часова промяна работи единствено един екип.

„ Натовареността през летните месеци изправя пред голямо предизвикателство личния състав и крие опасности и за самите пациенти “, безапелационен е началникът на Спешна помощ доктор Станислав Димитров.

Той изяснява, че множеството медици работят на половин и четвърт служба и стоят най-много на благосклонност, макар тежката изтощеност.

„ Персоналът е толкоз изтощен, че даже и парите към този момент не са фактор, с цел да желаят изключителна претовареност “, споделя доктор Димитров.

Рискът за пациентите е огромен, тъй като в случай че се наложи единственият незабавен екип да транспортира болен от курорта Албена до болница във Варна, това лишава няколко часа, през които в Балчик остава да дежури единствено една здравна сестра. Районът остава непокрит, като може да бъдат изпратени екипи от останалите филиали, а за това се губи доста време, което, както е добре известно, при незабавни случаи е значим фактор.

Тревогата на доктор Димитров споделя и фелдшерката Галина Гошева, която след 40 години стаж работи като пенсионер, и неврологът доктор Яна Дочева, шеф на Медицинския център в Балчик.

Д-р Дочева си спомня, че през предходната година още веднъж са били оставени да се оправят сами в тежката обстановка с огромния брой украински бежанци, доста от които младежи с тежък инсулт след преживения стрес.

И през днешния ден още веднъж е безапелационна, че както всякога тя и сътрудниците и ще се отзовават постоянно, когато от незабавния филиал ги търсят за помощ – и денем, и през нощта.

Това обаче не взема решение казуса, тъй като са нужни още незабавни медици, които да поемат работата в цялостния й размер.

Ситуацията в Балчик разяснява и ръководителят на Националното съдружие на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев.

„ Кризата е голяма, кадровата най-много, за това сигнализираме към този момент 15 години, само че смяна няма, а нещата се задълбочават “, сподели той.

По думите му „ берем плодовете от безхаберието, което беше досега “, а екипите в Спешна помощ в най-хубавия случай са окомплектовани с фелдшер и здравна сестра.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР