Поради липса на финансиране проектът по създаването на руски аналог

...
Поради липса на финансиране проектът по създаването на руски аналог
Коментари Харесай

Проектът за руски аналог на GitHub е отложен – все още не са преведени пари за него

Поради липса на финансиране планът по основаването на съветски аналог на GitHub е отсрочен за неопределен срок, макар че беше планувано платформата да бъде пусната още през идващия месец. През декември 2022 година Министерството на цифровите медии на Русия предложи да отпусне 1,2 милиарда рубли (11 млн. евро) от фонда „ Росинфокоминвест “, които се съхраняват в сметките му от 2007 година насам за финансиране на плана. Средствата по този начин и не бяха преведени обаче, оповестява „ Ведомости„, като се базира на източници от двете компании.

Необходимостта от основаване на национална платформа за взаимно създаване на ИТ планове стана явна след блокирането на съветските сметки в GitHub. Ръководителят на държавното управление Михаил Мишустин направи съответното предложение през септември 2021 година. През октомври 2022 година беше оповестено държавно разпореждане, съгласно което създаването на вътрешна платформа би трябвало да продължи от ноември 2022 година до края на април 2024 година.

Хранилището щеше да спомогне за натрупването на кодовата база в страната, осигурявайки цифровия суверенитет на Русия.

Около 1 милион съветски разработчици вземат участие в планове с отворен код – в това време рускоезичната общественост в GitHub през 2023 година наброява 2,5 милиона консуматори. Приносът на съветските разработчици към плановете с отворен код в международен мащаб е 7%, до момента в който броят на потребителите е 3% от общата публика – т.е. приносът се оказва по-голям от броя на потребителите, означават от Автономната нестопанска организация за отворен код. Експертите пресмятат, че разноските за поддържане на едно вместилище, като се вземат поради наемането на потенциал и устойчивостта на неточности, ще възлязат на към 300-500 млн. рубли (3-5 млн. долара) за три години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР