„Поради краткия мандат основната цел на служебното правителство и на

...
„Поради краткия мандат основната цел на служебното правителство и на
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам

„ Поради късия мандат главната цел на служебното държавно управление и на Министерство на здравеопазването е да създадем комфорт, да подобрим положението на здравната система сега. Тъй като заварих системата в подобен миг, в който имаше повишаване на заболеваемостта от Коронавирус, главната ни устременост сега е справяне с тази вълна. И освен оправянето с вълната, а и приготовление на здравната система за възможни по-сериозни такива “. Това сподели служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев пред bTV.

Той добави, че е уверен, че даже да има по-сериозна COVID-вълна, тя няма бъде с тежестта на предходните. „ Затова се стремим да подготвим здравната система. От 7 дни съм министър на опазването на здравето, непрекъснато работим за подготовка на лечебните заведения. Осигуряваме интензивни кревати, осигуряваме сигурен банкет на заболели, в случай че се наложи подобен, тъй че популацията да бъде оптимално разтоварено и това напрежение, което се създаваше, хората да не мислят за този проблем, той е наш ангажимент. Откакто сме поели Министерство на здравеопазването незабавно първата ни мярка беше за непрекъснат телефон за връзка непосредствено с мен, в случай че не приет в болница човек “, сподели още здравният министър.

По думите на д- Меджидиев откогато е влезнал новия кабинет непрекъснато се следи обстановката, а всяка заран в 9 часа се получава отчет от Бърза помощ дали има върнат пациент в болница.

По отношение на промените в заповедта на Министерството за COVID-мерките министърът посочи, че е подхванал по-различен метод и са направени корекции в Пандемичния проект на последното постоянно държавно управление. „ Реших да събера екипа от експерти персонално в моя кабинет, към този момент имаме три такива сбирки за 6 дни, епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, в това число и хора от бизнеса – от всички сфери, и да преглеждаме ограниченията по този начин, както е вярно да се постановат. В момента се намираме в плато, даже мога да кажа, че леко влизаме в низходяща част. Основният аршин, по който ние реагираме е натовареността на болничната система. В момента натовареността на болничната система е – до 9% заети неинтензивни кревати и към 5,2% от интензивните кревати, което дава опция ние да реагираме. В днешната заповед отстраняваме маските в публични здания и закрити пространства – корекцията, която нанасяме от предходната заповед. Корекциите в тези заповеди към този момент ще се нанасят ежеседмично, защото регулярно тези специалисти ще се събират всяка седмица и ще преглеждат обстановката. Силно се надявам, че през другата седмица още повече ще реализираме разхлабване на ограниченията и опция на хората да могат да живеят обикновено, да упражняват специалностите си. Оттам да не страдат бизнеса и цялата страна, защото аз съм уверен и екипът ни към този момент е уверен, че и ние сме подсигурили разновидността, в който, в случай че се наложи ние да реагираме. Слава Богу при тази вълна, другото, което се съобразяваме, имаме разновидност на вируса. При всяка вълна към този момент виждаме друга заболеваемост, друга тежест на заболеваемостта. При всяка вълна би трябвало да бъдем флексабилни и да взимаме подобаващите ограничения “, сподели доктор Меджидиев.

Той заяви, че от през днешния ден Министерство на здравеопазването пуска в послание последователно един огромен запас от безвъзмездни антигени проби, а от на следващия ден се дава опция на хората всеобщо, където пожелаят да се имунизират. „ От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безвъзмездни проби – те ще могат умерено да насочват, РЗИ-тата – във всички РЗИ-тата ще се разполага с такива безвъзмездни проби без посоки. Хората ще могат да вървят да си ги вършат. Отделно пускаме мобилни групи от регионалните и общинските лечебни заведения, които от на следващия ден започват в 7 области на страната, в които екипи от доктор и лаборант или лекари и здравна сестра ще посещават труднодостъпните и отдалечените райони да тестват искащите и да имунизират всеки, който желае да бъде имунизиран “, сподели доктор Меджидиев и добави, че се възвръщат парите, които се изплащаха на лекарите за имунизации. Обсъден е и вид за работа в интензивно поделение при Коронавирус вълна да бъдат възвърне и добавките за медиците. „ Има и други механизми на стимулация. Може да се разяснява за нарастване на клиничните пътеки, които са за лекуване на заболели с Коронавирус, при което по същия метод се подтиква личния състав да подсигурява тези хора и да им оказва съответно и качествено лекуване “, сподели той.

На днешния Експертен съвет пък е била разисквана тематиката за понижаване на карантината, като в случай че в идващите дни стартира да понижава броя на заболелите, тя ще бъде понижена. „ За имунизираните хора карантината ще бъде 5 или 7 дни, след което да ги освобождаваме тотално от изолираност и карантина. Дори считаме и за неимунизираните да понижим карантината на 7 дни, като надлежно се вършат два поредни антигенни теста и в случай че антигенния тест покаже на тези хора, че те са негативни свободно могат да бъдат от изолираност и от карантина, защото при съществуване на негативен антигенен тест този човек неразпространява инфекцията. Дори да има позитивен ПСР той, в случай че има негативен антигенен тест не популяризира инфекцията и това ще ни даде опция да помогнем на тези хора да се върнат по работните си места и надлежно по този метод да помогнем и на бизнеса и на цялата стопанска система на страната. Това е концепцията ни. Идеята ни е да разтоварим оптимално хората “, посочи доктор Меджидиев.

Още довечера в София ще бъдат разпределени екипите на Бърза помощ. Ще има екипи, ситуирани в Люлин, екипи, ситуирани в Овча купел, в другите точки на София, в Пета градска болница, в УМБАЛ „ Света Анна” и в централната част на София. Д-р Меджидиев акцентира, че задачата на разпределението е да се понижи времето на идване на екипа на адрес.

Здравният министър разяснява и останалите цели в Министерството като акцентира, че няма никакво желание да сменя шефове на лечебни заведения, които си правят и извършват отговорностите качествено. „ Целта е синхронизация и добра работа с тях. С проф. Сербезова си предадохме кабинета по един доста добър метод – тя ми показа един проект за това, което са свършили. Всички стартирани начинания от предходното държавно управление подсигурявам, че ще бъдат продължени и приключени, в случай че успеем в този мандат, изключително по проекта за възобновяване. Убеден съм, че проекта за възобновяване до 30 август – 15 септември ние ще успеем множеството планове да ги приключим в подготвен тип, тъй че да се получи дотация за тях. При всички положения всеки един министър има някакви характерни негови визии, само че аз не съм тук да подлагам на критика – аз съм тук да надграждам “, приключи доктор Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР