Поради грубо нарушаване на Конституцията на Република Македония властите в

...
Поради грубо нарушаване на Конституцията на Република Македония властите в
Коментари Харесай

Официално: Македония ще ликвидира антиквизацията на Груевски


Поради жестоко нарушение на Конституцията на Република Македония управляващите в Скопие ще отстранен част от паметниците, които бяха издигнати по времето на ръководството на Никола Груевски, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Специално основаната комисия към Министерството на културата е взела решение за унищожаване на паметниците на Андон Янев-Кьосето, който бе подложен пред постройките на македонската правосъдна власт в столицата и този на "Майка Тереза". "След това ще бъде взето решение за премахване на паметниците "Александър", "Филип" и "Порта Македония". При тези случаи изрично е потвърдено, че има нарушение на Конституцията на страната и заради тази причина те ще бъдат отстранени. Тези нередности са одобрени от Комисията, която проверява плана "Скопие 2014", заяви ръководителят на Комисията към Министерството на културата Мирослав Гърчев.

Според него "при построяването на тези монументи става въпрос за жестоко нарушение на главните закони, които плануват при сходни обстановка да има решение на парламента". "Тук става въпрос за нарушение на Конституцията и ние ще би трябвало да вземем решение доста бързо. След приключването на експертизите от страна на Комисията, те ще би трябвало да бъдат премахнати", счита ръководителят на петчленната комисия "Скопие 2014" Мирослав Гърчев.

Кореспондентът на БГНЕС напомня, че планът "Скопие 2014" започва през 2009 година и изцяло промени центъра на града. Малкият площад в столицата бе посипан с монументи на герои от античността. През 2011 година там бе подложен големият монумент на античния военачалник Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият фундамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро. Около него има още десетки други монументи - като се стартира от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар. Над реката бяха издигнати и няколко нови моста, където също има десетки монументи. Проектът планува и слагане на голямо "Панорамно колело" за над 15 млн. евро. Според разнообразни калкулации "Скопие 2014" коства над 800 млн. евро на македонския поданик. Груевски твърдеше, че планът няма да коства повече от 75 млн. евро.

Заедно с слагането на тези стотици монументи във всички градове на страната режимът на Груевски стартира интензивно да пропагандира "античните корени" на популацията. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР