Поради голямата конкуренция, цените на хранителните стоки в големите градове

...
Поради голямата конкуренция, цените на хранителните стоки в големите градове
Коментари Харесай

Захарта и картофите във Варна сред най-скъпите в страната

 Поради огромната конкуренция, цените на питателните артикули в огромните градове са по-ниски спрямо тези в по-малките обитаеми места, само че има и изключения, които зависят от логистиката и комерсиалните практики. Това заяви в ефира на радио Варна ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) Владимир Иванов.

" Най-високи са цените на питателните артикули в Благоевград. В същото време олиото в Пловдив (район, в който се отглежда доста слънчоглед) е по-скъпо, в сравнение с в София. Пазарът е разнороден. Важното е водещият принцип да е този на търсенето и предлагането ", добави той.

Захарта, картофите и някои други зеленчуци във Варна се продават на цени, които са едни от най-високите в страната, сподели още Владимир Иванов, съгласно който: " Тази наклонност е от години и мъчно може да се изясни. Може би варненци са по-платежоспособни или пък повода е това, че Варна е курортен град... ".

Ивано посочи още, че олиото е поскъпнало с 52 % през последната една година, като главната причина е неприятната годишна продукция от слънчоглед през 2020-а. Това. В момента се следи свръх предложение на слънчоглед и това ще докара до намаляване на цената, което крайните консуматори ще усетят до края на годината.

Същата е наклонността и при брашното поради предстоящата добра годишна продукция от пшеница. Не се следи повишаване при останалите хранителни артикули. Дори и да има такова, то е в границите на 1-2 %.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР