Поради административен натиск по-голямата част от персонала в Държавната психиатрична

...
Поради административен натиск по-голямата част от персонала в Държавната психиатрична
Коментари Харесай

Д-р Добринов: Занемаряването на грижите в държавните психиатрични болници е навсякъде

„ Поради административен напън по-голямата част от личния състав в Държавната психиатрична болница в Раднево отдръпнаха молбите са за овакантяване, промени няма, няма и нищо обнадеждаващо “. Това съобщи пред Радио Стара Загора доктор Иван Добринов, шеф на Шесто мъжко поделение в Държавната психиатрична болница в Раднево, където напълно неотдавна стана следващия случай с буйстващ пациент. При тази обстановка бяха застрашени животът и здравето на медици и санитари, което провокира вълна от оставки. Още след подаването на заявките им обаче са били приложени разнообразни административни хватки, които са осуетили всеобщо овакантяване на личния състав, стана ясно от думите на психиатъра. Той е безапелационен, че през годините зачестяват похищенията против личния състав и пациентите.

Д-р Добринов изясни, че незабавно е осъществена инспекция от РЗИ, като, по думите му, тя е била обстойна и проверяващите са отразили тъкмо действителните проблеми. Сега се чака реакцията на здравното министерство.

" Повече от 15 или 20 години няма защита в болничното заведение. Досега от Министерство на здравеопазването няма публично мнение по тематиката, само се събира информация. От шефа на болничното заведение е пратена поръчка за повече щатни бройки за санитари, евентуално и за защита, само че публично мнение няма ", сподели доктор Добринов.

През годините е имало голям брой рискови обстановка, правени са и журналистически следствия, само че нищо по-късно не се е случило, добави той и сподели, че за 26 години процедура в болничното заведение по-тежка от тази, която е била преди 2 седмици, не е виждал.

Той напомни, че в Шесто мъжко поделение, в което се лекуват алкохолни и наркотични зависимости се одобряват едни от най-тежките случаи от цяла България, в това число престъпно проявени и с решения на съда по Закона за здравето или по Наказателния кодекс. Години наред доктор Добринов е бил единствен доктор на отделението с 60 кревати, в този момент има още един лекар-специализант, малко са се нараснали щатните бройки, само че към момента те са надалеч от условията на медицинския стандарт по психиатрия.

„ Няма по какъв начин лекари, сестри и санитари да упражняват надзор върху престъпно проявени и физически доста рискови хора “, безапелационен е доктор Добринов.

„ Занемаряването на психиатричните грижи в държавните психиатрични лечебни заведения е на всички места “, акцентира той и заключи:

„ Битовите условия са доста неприятни, падат мазилки, банята е една, мъчим се да се оправим, търсейки дарения и със личен труд и сили, само че това не е задоволително. Повечето сестри са в пенсионна и предпенсионна възраст, няма млади претенденти за работа, няма образование. Всеки се образова както откри за добре “.

За две седмици от последния тежък случай не е имало други толкоз съществени, единствено няколко сбивания сред пациенти, което е всекидневие, само че е единствено въпрос на време отново да се случи нещо огромно, заключи доктор Добринов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР