Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от

...
Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от
Коментари Харесай

Светлин Лазаров, ГДБОП: Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от киберпрестъпници

Поръчките през интернет са един от разновидностите за машинация от киберпрестъпници. Всичко стартира от едно получено известие, че най-сетне колетът Ви, от страни отвън Европейския съюз, към този момент е в България. Следват серия от стъпки, които би трябвало да извършите, с цел да платите и да си " освободите " пратката. И там идва измамата.

" От началото на годината имаме регистрирани над 1000-1200 сигнала за друг вид киберпрестъпления. Всяка последваща година сигналите се усилват неведнъж, защото българският консуматор към този момент е много цифровизиран, харесва да пазари онлайн, употребява разнообразни онлайн услуги “, съобщи пред bTV комисар Светлин Лазаров от отдел " Киберпрестъпност “ към ГДБОП.

Голяма част от сигналите водят до постигане до лица, които се занимават с такава незаконна активност. Част от тях за жалост са отвън територията на България. Ако има опция, се уведомяват интернационалните сътрудници, с цел да се вземат ограничения на съответната територия. В България е достигано до хора, които са се опитвали да създадат сходен вид машинация.

" Печалбата от киберпрестъпления е голяма. Загубите за консуматори и компании доближават милиони левове “, съобщи Лазаров.

Призова хората деликатно да преглеждат какви линкове следват и какви уеб сайтове отварят, включително за какво им биват поискани пари, с цел да не стават жертви на измами.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР