Поръчките на AI ускорители от Nvidia генерират 11% от приходите

...
Поръчките на AI ускорители от Nvidia генерират 11% от приходите
Коментари Харесай

Nvidia се доближи до Apple по интересен показател


Поръчките на AI ускорители от Nvidia генерират 11% от приходите на TSMC
(снимка: Nvidia)

Американският разработчик на графични ускорители Nvidia излезе на второ място след Apple, само че не по пазарна капитализация (което не е изключено да стане в околните години), а като клиент на най-големия производител на чипове в света – TSMC.
още по темата
Благодарение на взрива в изкуствения разсъдък, Nvidia към този момент е вторият максимален клиент на TSMC в поръчките на чипове, отстъпвайки единствено на Apple. Според настоящи данни, оповестени от WCCF Tech, през 2023 година Nvidia е генерирала 11% от всички доходи на TSMC.

Тайванският полупроводников колос TSMC е най-големият в света производител на чипове по контракт и единственият сега, който създава 3-нанометрови интегрални схеми.

Apple остава най-големият клиент на TSMC с дял от 25% в приходите на компанията. Nvidia с нейните 11% към момента е надалеч от водача, даже като се вземе поради впечатляващият ритъм на напредък в продажбите на AI ускорители. Не е изключено обаче Nvidia да измести Apple в обозримо бъдеще.

Данните сочат още, че 10-те най-големи клиента на TSMC генерират 91% от общите доходи на тайванския производител. Освен Apple и Nvidia в листата на огромните клиенти попадат имена като MediaTek, AMD, Qualcomm, Broadcom, Sony и Marvell.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР