Поръчката за Даме Груев е показателна за начина по който

...
Поръчката за Даме Груев е показателна за начина по който
Коментари Харесай

Строителят с авансите за "Хемус" и ремонта на "Шишман": В Пловдив не ни обичат, защото жалим

Поръчката за " Даме Груев " е показателна за метода по който се възнамеряват и извършват планове в Пловдив Ремонтът е на една трета и няма да свърши тази година, тъй като строителят не желае да финансира в задатък дейностите Стойността на ремонта е 5 хил.лв на метър
Улица " Даме Груев " не е изключително известна даже в самия Пловдив. Тя не е в центъра, ремонтът ѝ продължи извънредно дълго време и щеше да остане единствено следващата уморителна вест за публични поръчки, в случай че притежателят на фирмата-изпълнител " Парсек груп " Бончо Бонев не беше направил грешката да се изявява в обществените мрежи.

" Взел съм за Автомагистрала " Хемус " 21 млн.лв. задатък. Мислиш ли, че ми пука за една санкция от 5 хил.лв.? ", по този начин Бонев отговори във фейсбук на обвинявания на локален гражданин, че е направил платната на " Даме Груев " по-малки от условията и оттова даже не може да мине рейс. С това си изявление, което беше разпространявано след това и от локални уеб сайтове, Бонев внезапно скочи в известността - " Хемус ", в последна сметка, е една от най-мащабните строителни далавери в близката ни история.

" Парсек груп " имат още няколко обекта в Пловдив, а скоро ще поставят асфалт и на един от най-спорните поправки в центъра на София - този на улица " Шишман ". " Капитал " се разноски до " Даме Груев ", с цел да ревизира какво се случва там и се натъкна на самия Бонев. Та, какъв брой са необятни платната Улицата е съществена пътна артерия в кв. " Кючук Париж ", регион " Южен ", която поема огромна част от придвижването в квартала. Дскоро улицата беше покрита със остарели павета със мощно нарушена структура. Това наложи и реконструкцията - разширение и полагане на нова пътна настилка, ведно с подмяната на канализацията и водопровода.
Реклама
" Капитал " се срещна с него на средата на въпросната улица, с цел да ревизира дали в действителност платната са по-малки от условията. След инспекция на пътя на място и диалог с техническия началник на плана Савина Тодорова стана ясно, че в стеснените си елементи, платната са 2,75 м или колкото е минималното по закон. Според Бончо Бонев и Савина Николова, платната се мерят от бордюра на тротоара до разделиталната линия в това число, а освен сред белите линии на платното.
В най-тесните си елементи пътят е 11 м, а всяко от четирите платна - по 2.75 м, колкото е минимумът по закон, като такова притеснение се постанова поради прилежащите здания Фотограф: Антон Чепилски
" Използвана провокация, съгласно мен, от наши съперници. Ние в Пловдив работим на мощ. Нас не ни обичат от общината, апелираме си решенията им и печелим поръчките. Не сме от любимците ", по този начин споделя Бонев, запитан да разяснява абсурда.

Той споделя, че планът е направен от " Виа План " (фирма-подизпълнител), минал е оценка на сходството и е утвърден от всички виновни институции в лицето на общината, КАТ и основният проектант, който е издал позволение за градеж. Авансите и санкциите за Хемус Пред " Капитал " неговата история за автомагистралата и задатъците също звучи по различен метод. " Това не е правилно. Имаме 3 контракта за " Хемус " на обща стойност към 16 млн.лв. " От тях по негови думи са изплатени към 5 млн.лв. (това дава отговор и на данните по договорите, които " Капитал " има).

" Ние на " Хемус " вършим уреди - за 16 млн.лв. вършим 3 моста. Другите сътрудници за стотици милиони копаят и насипват и вършат асфалт. Кое е по-сложно и по-отговорно? За магистрлата " Геострой " подписаха контракт, взеха задатък и след 2-3 седмици го върнаха и ми звънна една позната да пита дали имам полза - дотам никой не искаше да го прави ", изяснява Бонев.
Реклама
Неговата компания обаче е измежду санкционираните от ДНСК за нелегално строителство на автомагистралата. " Парсек груп " апелира, като съгласно Бонев те са отишли, изравнили са терена и са си създали приобектова база, което било " подготвителна работа ". ДНСК обаче счита, че това е строително-монтажна активност. Пловдив не ме обича Историята на поръчката за " Даме Груев " е типична за Пловдив, с забавен край. Поръчката за инженеринг е оповестена на 5-ти юни 2020 година и е на стойност 6,2 млн.лв. без Данък добавена стойност или 7,45 млн.лв. с Данък добавена стойност. Срокът е 300 дни, а ремонтните действия са разграничени на три стадия. Целия обхват е от надлез " Родопи " до бул. Македония - към 1,5 км. Това значи, че близо 5000 хил.лв. излиза ремонта на един метър от сектора.

В едномесечния период за подаване на предложения са се присъединили 8 участника, като измежду тях са познати имена като които подписаха договр за ремонт на околовръстното шосе на Пловдив, както и " Европейски пътища ", които получават милионни от АПИ за поддръжка на пътища в региона. Тази звездна вселена е отстранена, а за победител е определена компанията " Пътинжинеринг ", която наред с " Главболгарстрой " и " Драгиев и Ко " осъществя други големи общински планове в града, в това число част от Водния цикъл, който се финансира по оперативна стратегия " Околна среда ".

Жалба подават " Трейс холд груп " и " Парсек груп ", които имат дълго досие в обжалванията в Комисия за защита на конкуренцията (виж карето). От решението на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че 4 от участниците са отстранени нелегално, включително и двете фирми-жалбоподатели, след което остарялото решение за оповестяване на реализатор е анулирано и " Парсек груп " са оповестени за спечелил участник. Бонев твърди, че е съумял да надделее над всички останали любимци на централна и локална власт без политически тил.

" Тука за първи път поставя асфалт друга компания от 10 години. Не ни обичат, тъй като зад нас няма политици. Но ние имаме експертиза. Два пъти имаме постройка на годината ", споделя Бонев пред " Капитал ".
Ремонтът от бул. " Македония " до надлез " Родопи " е разграничен на три стадия, като за момента единствено първият е подготвен и следва да бъде пуснат в придвижване след утвърждение от КАТ Източник: Парсек груп
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР