Поръчани са 3 000 000 тестове, в склада в Лозен

...
Поръчани са 3 000 000 тестове, в склада в Лозен
Коментари Харесай

Проблем номер едно за връщането на гимназистите – липса на тестове, според образователния министър

Поръчани са 3 000 000 проби, в склада в Лозен са пристигнали досега 851 000. Проблемът явно е в това, особено от позиция на прогимназията и гимназиите. Всичко зависи по кое време ще бъдат докарани в склада в Лозен. Оттам разпределяме за 24 часа и родителите ще знаят в границите на 2 дни. Това сподели служебният министър на обучение акад. Николай Денков в рубриката " Властта приказва ".

Пари има, сподели Денков особено за дребните възпитаници, само че още веднъж повтори, че казусът е доставките на проби. Именно поради неналичието на тъкмо този тип проби – с храчене, към този момент има разискване по-големите деца да употребяват други проби – с бъркане в носа . " За страдание в България родителите се настроиха доста селективно към този вид проби ", изясни той. И добави, че след настроенията против разнообразни типове проби става доста по-трудно да се връщат децата в учебно заведение, защото няма задоволително на брой проби, когато ограничаваш типовете.
Омбудсманът превантивно почна да упорства да няма платени от родители коронавирус проби за учебно заведение
Твърдо срещу възможното въвеждане на обвързване родителите да заплащат коронавирус тестванията на децата си, с цел да могат да се върнат в училищ...

Няма връзка сред честотата на тестването и инфектираните. Въпросът е какъв брой време в един организъм се натрупва вирус, с цел да стане индивидът инфектиран. За Делта разновидността е към 3 дни , съобщи министърът. " Ако няма тестване и ги върнем в учебно заведение, ще повторим това, което се случи след 15-ти септември ", добави той, с пояснение, че като се хващат рано случаи на болест, то тя се лимитира. Тестовете хващат вируса почти тогава, когато един инфектиран почва да заразява, по думите на акад. Денков. Той уточни, че седмично в България има към 1000 деца, които се заразяват с COVID-19.

Относно имунизираните, акад. Денков се съгласи, че и те могат да разпространят вирус, само че даже да го създадат, това е за доста по-малко време, в сравнение с при неимунизираните. " Това е обмислен риск " – по този начин той разказа решението да не се тестват имунизирани младежи, връщащи се в учебно заведение.

Няма една мярка, която да се ползва и да забравим за COVID-19. Действа композиция от ограничения и тя се търси от здравните управляващи на всички места, уточни акад. Денков.

Тежестта я понасят всички, поради високата заболяемост от ковид в страната. Имаше заболеваемост от над 1300 на 100 000 души в някои райони на страната. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще е при заболеваемост от под 250 на 100 000 души . Дотогава методът да има присъствено образование е тестването, заключи акад. Денков. И сподели, че дали вечно ще изчезне тестването в учебно заведение зависи от държанието и на болестта. " Трябва да се борим освен в този момент да върнем децата назад, а също да се подготвим за идната вода ", съобщи той и поздрави учителите, които не престават да се имунизират против ковид. Никога не съм подкрепял наложителната имунизация, само че съм уверен, че би трябвало да се случи доброволната имунизация, с цел да продължим напред, сподели проф. Денков.
Ако Коронавирус тестванията останат: Вдигат заплатите на учителите
Ще договорим и по-високо заплащане за учителите за 2022 година, в случай че продължи тестването и заболеваемостта не спадне. Министерството на...

Що се отнася до концепцията учебните заведения да заплащат тестванията от бюджета си, акад. Денков съобщи, че концепцията не е добра, само че е изтекла прекомерно рано обществено, преди въобще да бъде добре разисквана.

Не могат да обръщат задоволително внимание и на едните, и на другите – при над 50% присъствено образование в паралелка, децата ще имат качествено образование. Иначе – ще е относително качествено в електронна среда. Доколкото може за децата у дома се обезпечава образование в електронна среда, само че фокусът е върху връщането в учебно заведение, съобщи акад. Денков.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР