Популярността на чатботът ChatGPT, създаден от OpenAI, предизвика мнозина да

...
Популярността на чатботът ChatGPT, създаден от OpenAI, предизвика мнозина да
Коментари Харесай

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Популярността на чатботът ChatGPT, основан от OpenAI, провокира мнозина да слагат под въпрос оцеляването на търсачки като Гугъл. Дори основателят на Gmail Пол Буххайт. Той също изрази мнението си по въпроса, като по думите му бизнесът на Гугъл ще продължи най-много две години.

Миналата година, още при стартирането си през ноември, ChatGPT се трансформира в обичано средство за задаване на въпроси измежду милиони консуматори. Вместо да дава отговор на резултат от търсене, който обгръща десетки страници, ChatGPT дава отговор на въпросите в всекидневен жанр и на голям брой езици, което улеснява потребителя да задава и последващи въпроси, написа Interest Ingengineering. 

Незабавният триумф на ChatGPT към този момент накара Гугъл се концентрира върху своите артикули с изкуствен интелект.

Близо ли е краят на Гугъл?

Безспорно най-успешния артикул на Гугъл e търсачката, a тя може скоро да бъде изместена от върха. Както Пол Буххайт прецизира в своя туит, технологии като тези, които дава ChatGPT, може да отстраняват потребността от страници с резултати от търсачките, от кое място идват повече средства на Гугъл.

Гугъл таксува рекламодателите за проявление на техните артикули и услуги тъкмо до резултатите от търсенето, което усилва вероятността доставчикът да бъде открит. През 2021 година компанията натрупа доходи от над 250 милиарда $,което беше връх в съвсем 25-годишното й битие.

Въпреки това, с въвеждането на ChatGPT, търсачката на колоса може бързо да бъде сменена. Дори Гугъл да успее да пусне свои артикули с изкуствен интелект, Буххайт не вижда метод, по който да се избави най-ценната част от бизнеса.

Какво счита ChatGPT?

Докато Microsoft евентуално ще се радва да види Гугъл в невъзможност след години на владичество, самият ChatGPT не счита, че съществуването му ще повлияе на бизнеса с търсене на Гугъл.

На въпрос дали може да размени Гугъл Search, ChatGPT споделя, че може да помогне с даването на информация и да дава отговор на въпроси съгласно опциите си, само че въпреки всичко не е търсачка като Гугъл.

Все отново би трябвало да се означи, че е допустимо инженерите да са обучили чатбота да обработва такива поръчки, без да звучи прекомерно нарцистично и решително.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР