Популярният спортен журналист и политически анализатор - Георги Атанасов, сподели

...
Популярният спортен журналист и политически анализатор - Георги Атанасов, сподели
Коментари Харесай

Георги Атанасов: Дали ЦСКА няма да се моли на Гришата?

Популярният състезателен публицист и политически анализатор - Георги Атанасов, показа за ТОПСПОРТ своята реакция след последните събития към обичания му ЦСКА, свързани с отдръпването на фамилия Ганчеви от клуба.

" Сега на разнообразни места вървят числа и обстоятелства за стореното от Гриша Ганчев през осемте му години на " Армията ". Както е известно той пое отговорността през лятото на 2015-та година след банкрута на предходното АД. Оттогава до момента направи доста неща за оцеляването и стабилизирането на клуба, докаран до пропастта от поредност шефове, функционери, комисионери. Сред най-важните заслуги на индивида от Ловешкия край са връщането на активите и емблемата в Борисовата градина против 8,5 млн. лв., изплащането на безкрайни наследени отговорности по каузи на някогашния играчи и чиновници, безпроблемното финансиране и лицензиране след завръщането на ЦСКА в елита, реанимирането въз основата в Панчарево и по този начин до процеса за създаване на нов стадион на мястото на митичната сцена.
 Георги Атанасов: Ганчев е спасителят на великата институция ЦСКА
Георги Атанасов: Ганчев е спасителят на великата институция ЦСКА

Вижте какво сподели

Наред с организационната и финансова стабилизация, Гришата върна най-престижната футболна марка на България на интернационалната карта, като два пъти тимът стигна до групите на евротурнирите. Освен това ЦСКА завоюва две купи, едната от " В " група, и коренно обърна статистиката в мачовете против " Левски ", като единствено успехите във визирания интервал са 11:4 в интерес на " армейците ". Да не приказваме за голямата преднина в точките пред " сините " в продължение на няколко сезона. Вярно, купата по този начин и не се завърна при 31-кратните първенци, само че това е сизифовска задача при Монопола на Делиормана. В два-три случая ЦСКА докосваше трофея, само че Съдбата явно бе решила друго. При ръководството на Ганчев бяха основани всички предпоставки за детронирането на българския вид на БАТЕ Борисов, само че нали не Гришата застана на бялата точка в предпоследния кръг предходната пролет. В последна сметка в спорта постоянно има драма, а дистанцията сред сълзите на щастието и тъгата от време на време е една... дузпа.

Резултатите и статистиката са едно, а Мисията е нещо друго. И по тази причина, въпреки и без купа с ЦСКА, Гриша Ганчев вечно ще остане в алената митология като Спасителя на Институцията. Уви, никой не е оракул в личния си дом. Тази антична поговорка с цялостна мощ се отнася и за Гриша Ганчев. Той направи всичко допустимо и даже повече за оцеляването и възраждането на ЦСКА, изсипа милиони поради моралното здраве на алената общественост като върна знаците на армейския клуб в техния исторически храм, влага още повече в селекцията и мениджмънта на тима, преора Земята, с цел да преодолее безкрайните трудности, саботажи и мини със закъснител до момента в който извоюва зелена светлина за новия стадион, само че по този начин и не получи уместно самопризнание от по този начин наречените " дейни почитатели " от бранш " Г " и в близост.

В диалози с редови последователи на ЦСКА от страната съм останал с усещането, че в безспорното си болшинство те безусловно поддържат Гришата и са признателни за неговата Мисия. И по тази причина в този момент се усещат осиротели. За разлика от претенциозните " инфлуенсъри " от агитката и Мрежата, постоянно недоволни, постоянно искащи и критикуващи. Дойде моментът да споделя нещо, което премълчавах през миналите години, с цел да не провокирам ненужно напрежение. Смятам, че не е обикновено бранш " Г " нито един път да не скандира името на Спасителя на ЦСКА, при който надалеч обратно във времето останаха извадените джобове на футболистите и перманентните кавги на " Армията ", подслаждащи кафето и питието на враговете.

По този мотив се сещам за един интервал преди към четвърт век, когато бранш " Г " гръмогласно скандираше името на тогавашния необут на " Литекс ", желан като опция на Васил Божков на " Армията ". Времената се менят, само че моралните стандарти би трябвало да се съхраняват. А простата човешка признателност е по-важна от всевъзможни лозунги и дитирамби. Гришата я получи от анонимните, само че не и от по този начин наречените " дейни почитатели ", които не откриха етична мощ да му кажат едно " благодаря " по време на мача за купата в Пловдив...

И най-важното - дали ЦСКА като клуб и гражданска общественост няма да се моли на Спасителя още веднъж да извърши Мисията? Оттеглянето на фигура от подобен мащаб при липса на изясненост за бъдещото слага тревожни въпроси за ориста на " алените ". По разнообразни мотиви съм споделял, че различен със сърце и отдаденост на Каузата като Ганчев надали ще се откри, а Чудото надали ще се повтори. Дано да бъркам, а също така 31-кратните първенци в никакъв случай няма да се употребяват с благословията на Държавата и Властта като тима на всички държавни управления от " Герена "...

И защото съм директен очевидец и участник в трагичните премеждия към отнемането на лиценза за Шампионската лига при 16 точки задатък пред " Левски " през 2008-ма и след банкрута на АД-то през 2015-та, не бих желал Историята да се повтори като нечовечен фарс. А сходна догадка не би трябвало да се изключва. Особено у нас и най-много като познаваме метода на политическия хайлайф към ЦСКА в процеса на Прехода. Ето за какво поучавам " алените инфлуенсъри " от трибуните и клавишите да си дадат сметка, че май настава завършек на комфорта. И да се извърнат час по-скоро към опита в оцеляването на комшиите от Подуяне...
 Георги Атанасов пред ТОПСПОРТ: Историята от време на време се повтаря щастливо!
Георги Атанасов пред ТОПСПОРТ: Историята от време на време се повтаря щастливо!

" Армейците " безапелационно потвърдиха, че сега превъзхождат " сините " по всички параграфи
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР