Популярните митове за тен бяха разсеяни от ендокринолог-диетолог, кандидат на

...
Популярните митове за тен бяха разсеяни от ендокринолог-диетолог, кандидат на
Коментари Харесай

5 мита за тена: Опасни ли са слънчевите бани без горнище и още ...

Популярните легенди за загар бяха разсеяни от ендокринолог-диетолог, претендент на медицинските науки Екатерина Иванникова. 

Думите й са представени от " Известия ". 

Мит №1  - След 60 години не можете да вършиме слънчеви бани

Според лекаря възрастните хора могат и би трябвало да вършат слънчеви бани. Но в това време би трябвало да се съблюдават избрани правила.

„ Можете да вършиме слънчеви бани, само че с потребление на слънцезащитни артикули с SPF 50+ и в строго избрани часове – преди 11:00 и след 16:00 часа. В следобедните часове е най-високата слънчева интензивност, която се отразява отрицателно на кожата. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да усили риска от развиване на рак “, споделя тя. 

Мит №2: Витамин D може да се набави единствено през кожата

Витамин D, отбелязва специалистът, в действителност се създава в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Но при възрастните хора неговият синтез е понижен и с изключение на слънчевите бани би трябвало да се употребяват и други способи за попълване на недостига му.

„ Витамин D е от значително значение за възрастните хора, той играе значима роля в минерализацията на костите и укрепването на имунната система. Поради това би трябвало да се приема в допълнение под формата на медикаменти, само че строго в съгласие с лекуващия доктор. Освен това диетата би трябвало да включва храни, богати на този витамин: мазна риба, хайвер, черен дроб, яйца, масло, млечни артикули, месо “, поучава лекарят.

Мит №3:  При болести на щитовидната жлеза би трябвало да се скриете от слънцето

Преди време пациентите със заболяване на щитовидната жлеза бяха съветвани да заобикалят излагането на слънце. Сега лекарите са на друго мнение. Ако функционалността на органа се възвърне заради лечението, пациентът може да прави слънчеви бани, без значение от болестта. Основното нещо е да следвате общите рекомендации по отношение на времето на слънчева светлина и потреблението на слънцезащитен крем.

„ Единственото изключение е синдромът на тиреотоксикозата: когато се открие за първи път, се предлага най-спокойният метод на живот без смяна на климата. С нормализирането на равнището на TSH можете да се печете на слънце, само че в същите „ безвредни “ часове “, цитира ендокринологът обявата.

Мит №4:  При облачно време не можете да изгорите

UV лъчите са дейни даже в заоблачен ден. Но в това време хората не виждат рисковите им резултати и не употребяват слънцезащитни артикули. Всичко това води до слънчево изгаряне.

Мит № 5: Слънчевите бани без горнище са доста рискови за дамите

Според лекаря лекарите към момента нямат недвусмислени данни за заплахите от подобен загар. Дали слънцето ще навреди на деликатната кожа зависи от доста фактори, в това число приемственост и съществуващи болести. Но въпреки всичко лекарят посъветва дамите на всяка възраст да не поемат опасности. Тя напомни също, че честото излагане на слънце може да има неприятен резултат върху кожата - ултравиолетовите лъчи повреждат дълбоките пластове на дермата, което предизвиква бръчки и възрастови петна. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР