Популярната страница за пътешествия The Travel Bible има редовна рубрика,

...
Популярната страница за пътешествия The Travel Bible има редовна рубрика,
Коментари Харесай

21 факта, които не знаете за България

Популярната страница за пътешествия The Travel Bible има постоянна графа, в която за дадена страна по света отделя по 21 любопитни фактa. Дойде ред и на България.

Публикацията е озаглавена  " 21 обстоятелството, които не знаете за България ". За нас тези обстоятелства са известни, само че пък постоянно е забавно да разберем какво знаят другите за България.

Ето ги:

1. България е дом на едни от най-старите човешки селища в Европа, като данни за цивилизация датират отпреди 6 000 години (б.р. - става дума, несъмнено, за Пловдив, само че в истинската обява във фейсбук това не е споменато)

2. Българският език е част от славянската езикова група, употребява кирилицата, основана от братята българи Кирил и Методий (б.р. - в обявата на Travel Bible на няколко пъти се загатва, че те са българи, нещо за, което към момента нямаме изцяло сигурни доказателства) през IX век.

3. България е известна със своите разнородни и зашеметяващи естествени пейзажи, измежду които величествени планини, златни плажове по Черноморието и и живописни долини

4. Рилският манастир, ситуиран в Рила планина, е една от най-емблематичните забележителности на България и обект на международното завещание на ЮНЕСКО, прочут със своята средновековна архитектура и ункални фрески

5. България има богато културно завещание, повлияно от своето тракийско, гръцко, римско и османско минало, отразено в обичайна музика, танци, кухня и фестивали.

6. Розовата котловина в Централна България е известна с производството на висококачествено розово масло, употребявано в парфюмите и козметиката по целия свят, което печели на България купата " Световна столица на розата "

7. България е една от най-старите държави-производители на вино в Европа, с дълга история на винопроизводство, датираща от хиляди години и е известна с неповторимите си сортове на грозде и обособени лозарски региони.

8. Българският йогурт, познато още като " кисело мляко ", е известно със своята гладка текстура и пробиотични свойства, приписвани с допринасянето за дългоденствие и положителното здраве.

9. Столицата на България София е един от най-старите градове в Европа и е дом на многочислени исторически забележителности от разнообразни столетия, музеи и живо улично изкуство.

10. Траките, антична цивилизация, обитавала територията на днешна България, е оставила след себе си впечатляващи археологически обекти, измежду които Тракийската гробница на Казанлък и Тракийското светилище Перперикон.

11. България е парадайс за планинари. Предлагащи благоприятни условия за туризъм, ски, скално катерене и еко туризъм в националните паркове и предпазени територии като Национален парк " Пирин " и Национален парк " Централен Балкан "

12. Белоградчишките скали, естествено скално образувание в Северозападна България, разполагат с зашеметяващи скали от пясъчник и скални формирания

13. Българската обичайната кухня е вкусна и ароматна, с ястия като баница, кебапче (шишче на скара), шопска салата (освежаваща салата, приготвена с домати, краставици, чушки и сирене).

14. Кирилицата, създадена от българските братя Кирил и Методий през IX век, се употребява от доста славянски езици, измежду които съветски, сръбски и украински.

15. България има богато културно завещание от фолклорни и обичайни занаяти, в това число грънчарство, дърворезба, бродерия и тъкане, съхранява се и отбелязва в музеи и занаятчийски работилници

16. Българското Черноморие е известна туристическа дестинация с красиви плажни курорти, антични морски градове и археологически обекти като Несебър, който е обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

17. Разнообразната диви животни на България включва редки типове като евразийски рис, кафява мечка и източен имперски орел, предпазени в националните паркове и природ

18. Тракийската гробница на Свещари, различен обект на международното завещание на ЮНЕСКО, разполага с забележителна гробница в елинистически жанр и изискани мраморни резби, датирани от 3 век пр.н.е.

19. България има богата традиция на национална музика и танци, с живи осъществявания, показващи красиво и комплицирано направени носии, ритмични стъпки и обичайни принадлежности като гадулка (струнен инструмент) и дудук (дървена флейта).

20. Българската православна черква, неразделна част от българската просвета и история, има хиляди църкви и манастири, разпръснати из цялата страна, някои от които датират от Средновековието.

21. България е известна със своите живи и цветни фестивали и тържества, като Кукериския фестивал, където участниците носят комплицирани костюми и маски, с цел да прогонят злите духове и да донесат шанс през идната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР