Популярната сентенция на Уолстрийт „sell in May and go away“

...
Популярната сентенция на Уолстрийт „sell in May and go away“
Коментари Харесай

Пазарен обзор за май 2022: Борсови надежди или пауза на спада

Популярната поговорка на Уолстрийт „ sell in May and go away “ още веднъж не съответствува с действителността, тъй като месецът за показателите освен не е покрай високата стойност за годината, а образува точно най-ниската за 2022 година Ако погледнем обаче сезонността на щатския S&P 500, най-малко присъщото придвижване през месеца, се вижда типичното за май възобновяване в края на интервала. Затова може да приключим месеца с една оптимистична нотка, основана на упования, че летните месеци не са неприятен интервал от позиция на сезонността. Юни е изключение и през месеца доминират спадовете, тъй че в очите на оптимистите дъното към момента е в развой на образуване.Реалността не е в розовоДали някой се съмнява, че стопанската система в международен мащаб претърпява разтърсвания от високите цени на суровините, силата и растящите разноски за труд? Инвеститорите знаят това и макар мощните корпоративни доклади, цените на акциите вървяха надолу. Статистиката на сезона на облагите е доста добра и не демонстрира към момента инфлационният напън в цялостния му мащаб в промишлеността. Потребителските артикули обаче нарастват и търговците усещат скока на разноските си. Този бранш се оказа единствената неприятна изненада за вложителите в щатски акции. Финансовите компании също регистрираха спад на облагите на годишна база, само че по-малък от прогнозите. В Европа е по-различно – нецикличното ползване, главно храните, се оказа източникът на неприятни изненади в корпоративните доклади.
Споменавам тези браншове, тъй като през тях инфлацията се демонстрира в потребителските разноски. За множеството останали браншове, изключително енергетиката и комуналните услуги, растежът на облагите и продажбите са добра вест за вложителите и потрес за потребителите. Затова статистиката за двуцифрен процентен напредък на годишна база не оказва помощ значително за покачването на показателите. Какво ще се случи с облагите, когато потребителите стартират да трансформират навиците си за извършване на покупки? През 70-те и началото на 80-те години е имало понижение на потребителските разноски, а освен промени от артикули с дълготрайна приложимост към тези с ежедневна, с цел да се компенсират растящите им цени. От тогава насам се основава илюзията, че американският консуматор избавя стопанската система от криза. Истината е, че:Федералният запас избавя стопанската система и пазаритеСега централните банкери не го вършат. Те са спирачката за стопанската система, само че тя е достигнала максимума си. Повишаването на лихвите е още първоначално си. Стъпката от 50 б.п. при започване на май можеше да бъде даже по-силна, само че ръководителят на Федералния запас Джей Пауъл загатна, че това е максимумът за еднократно покачване. Банкерите обаче не дават сигнал, че ще има някаква пауза или закъснение на темповете на покачване на лихвите, тъй че още половин % повишаване в средата на юни наподобява несъмнено.Като споделям най-много, имам поради покачването на доходността на американските облигации. Пикът на 10-годишния приход беше доближат на 9-ти май на нивото от 3.20%. Не изключвам вероятността да има даже по-високо равнище, въпреки всичко облигационният пазар остава под въздействие на инфлацията, само че голямата част от придвижването нагоре на прихода завърши – в този момент е на 2.80%, а в средата на 2020 година беше на 0.5%. Съответно, огромната част от отражението му върху лихвите по заеми и ипотеки към този момент е реалност. Централните банкери може да не престават да покачват лихвите и това ще се отразява най-вече отрицателно на облагите на банките. Разходите на семействата по заемите към този момент се усилиха.
За фирмите и страната като емитенти на облигации повишението на доходността има значение единствено за тези бумаги, които се емитират в този момент. Това е дребна част от щатския държавен дълг, само че последователно с годините ще падежират бумаги с по-ниска рента и ще бъдат продавани нови с по-висока. Но стопанската система няма толкоз време. Рецесията чука на вратата и надали лихвите ще останат 2-3 години на високи равнища, каквито и да са, с цел да се превърти огромна част от дълга. Банкерите бързат с повишението на лихвите, с цел да спрат инфлацията и по-късно да имат пространство за понижение и тласъци. Така както стана през 2019 година, когато бавиха процеса на понижение на салдото на Федералния запас.Какво споделя пазарът на корпоративен дълг?Май ще се запомни с бързо възобновяване на цените на корпоративните облигации, само че след доста мощен и нескончаем спад. Буквално от средата на предходната година корпоративният дълг върви надолу като цени и нагоре като рентабилност. Сигналът от този пазар е стеснителен, тъй като не отразява единствено повишението на лихвите, само че и платежоспособността на емитентите. Спредовете сред рисковите облигации и държавните се усилиха. Компаниите заплащат повече за нов дълг и покачването на разноските им е по-бързо, в сравнение с страната. Ликвидността последователно понижава и стартира да се усеща даже преди Федералният запас да продава облигации от салдото си в цялостен мащаб.
ETF-ите с корпоративни облигации се повишиха през втората половина на май. Не бих определил това като повратна точка за тях, защото към момента рисковете за повишаване на банкрутите. Но удостоверява възобновяване на фондовите показатели. Двата пазара би трябвало да се движат редом, с цел да демонстрират завръщане на доверието към рисковите активи. Засега имаме промяна на мощния спад до тук.Кой показател ще води тържищата нагоре?Технологичният NASDAQ ще изостава, до момента в който трае повишението на лихвите. Същото се отнася и за фирмите с по-малка пазарна капитализация в Russell 2000, когато става дума за американския пазар. В Азия Hang Seng би трябвало да води пазарите нагоре, тъй като китайската стопанска система още веднъж се отваря след Коронавирус рестрикциите и управляващите възнамеряват тласъци за нарастване на потреблението. В Европа е по-различно – тържищата отразяват развиването на войната в Украйна в стопански проект. Тъй като не считам, че Федералният запас към момента е подготвен да подтиква финансовите пазари, остава да забележим усъвършенстване при някой от другите опасности. Ако един от тях стартира да се повишава повече от останалите и да ги води нагоре, това ще е знак за намаляване на някой от рисковете. През май видяхме малко по-осезаемо възобновяване на NASDAQ 100 и Russell 2000 спрямо останалите. Разликата от 2 процентни пункта не е основна и демонстрира само по-силното възобновяване на най-силно губещите позиции. И в това се показва търговията на фондовите пазари през май – първата по-сериозна поръчка за възобновяване след близо два месеца на непрестанен спад. Но към този момент единствено толкоз.Автор: Цветослав Цачев, основен капиталов съветник, ЕЛАНА Трейдинг
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР