Популярен лектор искал да покаже на своите ученици, кои са

...
Популярен лектор искал да покаже на своите ученици, кои са
Коментари Харесай

Притча за значимите хора

Популярен преподавател желал да покаже на своите възпитаници, кои са същински значимите хора в живота ни. Той се изправил пред многочислената си публика с банкнота от 100 $ в ръката си и попитал:

- Кой от вас желае да вземе тази банкнота?

Всички присъстващи на курса вдигнали ръка. Точно след пет секунди лекторът смачкал банкнотата и тя изгубила първичния си образ. Той още веднъж се обърнал към присъстващите:

- А, в този момент? Кой от вас я желае?

Отново всички вдигнали ръка.

- Ами, в случай че напълно я обезобразя? - траял лекторът, пускайки банкнотата на пода и започвайки да я тъпче.

Тя към този момент била смачкана, изпотъпкана и много мръсна. От лъскава хартийка се била трансформирала в тъпо сходство на банкнота. Въпреки това хората в залата за образование продължавали да я желаят. Тогава лекторът споделил:

- Без значение какво върша с тази 100-доларова банкнота, вие ще продължавате да я желаете, тъй като знаете нейната същинска стойност. Същото е при хората. Ние биваме мачкани и стъпквани, ненавиждани и отричани. Но без значение от това какво ни предизвикват близките, ние не губим нашата стойност. Няма значение дали сме грозни или красиви, дебели или слаби, високи или ниски. Смисълът на живота е в това какво вършим и какво сме научили, а не по какъв начин изглеждаме в очите на близките.

Миг по-късно лекторът траял:

- Сега желая да ми кажете имената на пет от най-богатите мъже в света, пет носителки на купата Мис Свят, 10 лауреата на Нобелова премия и пет носители на Оскар!

В обучителния център настъпила тишина. Присъстващите очевидно напрегнали паметта си, само че по този начин и не могли да изпълнят напълно поставената им задача. След две минути лекторът споделил:

- Сега, желая всеки от вас да се сети за трима учители, помогнали му в неговото израстване, трима другари, подкрепили го в тежък миг, а също и за човек, който го е предиздвикал да се усеща специфичен!

Веднага лицата на хората в залата засияли.

- Виждате ли! - възкликнал лекторът. - Личностите, които оставят диря в живота ни, не са нито най-красивите, нито най-богатите, нито най-талантливите. Те са тези, които са били наша опора и ги е било грижа за това по какъв начин се усещаме.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР