Поправките са публикувани за обществено обсъждане и повечето от тях

...
Поправките са публикувани за обществено обсъждане и повечето от тях
Коментари Харесай

Всеки Трябва Да Знае! Вече Нямат Право Да Ни Искат Егн И Лични Карти!

Поправките са оповестени за публично разискване и множеството от тях се вършат, с цел да отговори българският закон на условията на новия европейски правилник за персоналните данни GDPR, който влиза в действие от 25 май.

Българският закон единствено прецизира европейския правилник и евентуално ще влезе в действие много след него. Но условията на регламента ще важат автоматизирано от 25 май, обясниха адвокати. Работодателите към този момент няма да имат право да снимат персонални карти, шофьорски книжки и всевъзможни други персонални документи.

Изключение още веднъж може да се прави, в случай че в закон е записано друго. Ограничението за снимане на персонални документи ще важи и за всички останали компании и администрации. Работодателите също така не могат да пазят по-дълго от 3 месеца документите на кандидатствали за работа при тях, написа 24 часа.

Интернет фирмите няма да имат право да употребяват персоналните данни на деца, планува още законопроектът. Единственият метод да се употребяват данните на човек до 14-годишна възраст е те да са предоставени от негов родител. Българският закон прецизира и някои от моментите в европейския правилник, които най-силно тревожеха бизнеса.

Така да вземем за пример санкциите съгласно нашето законодателство няма да са единствено оптималните - от 20 млн. евро, или 4% от оборота на компанията. Вместо това Комисията за отбрана на персоналните данни ще дефинира размера на глобата - от 10 хиляди лева до левовата равноценност на 20 млн. евро. Второто облекчение за бизнеса ще е, че специфичен чиновник за отбрана на данните ще би трябвало да назначат единствено фирмите, които обработват персонални данни на над 10 000 души В еврорегламента това обвързване е за всички с над над 250 чиновници.

В нашия закон се отстранява определението за персонални данни, вместо това ще се употребяват дефинициите от регламента. Те включват и имейл адрес, IP адрес и прочие Членовете на комисията ще получават и по-високи заплати. Досега възнагражденията им зависеха от междинната заплата в обществения бранш. Вече ръководителят ще взема 90% от заплатата на шефа на Народно събрание, а членовете ѝ - 80 на 100 от неговата заплата.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР