Попитайте който и да е лекар дали трябва да извършите

...
Попитайте който и да е лекар дали трябва да извършите
Коментари Харесай

Това видео на гастроентеролог, извършващ ендоскопия върху самия себе си, е изненадващо вълнуващо

Попитайте който и да е доктор дали би трябвало да извършите ендоскопия върху самите себе си и отговорът най-вероятно ще е „ Не “. Ето за какво това видео, което доби изключително висока известност в Twitter, потвърждава, че медиците са майстори на „ прави каквото ти споделям, а не това, което върша “. В него един гастроентеролог, въоръжен с ендоскоп, обследва изцяло независимо своя хранопровод и ни води на едно изненадващо странствуване в неговото тяло.

Ендоскопията (ендоскопско изследване) съставлява минимално инвазивна диагностична процедура, посредством която се прави пряк оглед на разнообразни тъкани, структури и органи в кухините на тялото.

При тази процедура се употребява ендоскоп - дълга, тънка, гъвкава тръба, на върха на която е инсталиран източник на студена светлина и мини камера, което дава на лекаря опция да преглежда изследваните структури на екран в действително време.

По време на проучването пациентът може да бъде в цялостно схващане, седиран, а в някои случаи и замаян. Принципно то не е мъчително, само че може да бъде много неловко, изключително в случай че решите да го извършите върху самите себе си. Тръбата, която минава през тялото, може да задейства естествени рефлекси като гадене и позиви за повръщане, както се вижда и в самото видео.

Разбира се, най-вероятно не разполагате с ендоскоп в дома си, само че в случай че имате сходно нещо, моли ви, не пробвайте това вкъщи.

„ Целта на този опит бе да се оцени равнището на болежка и страдалчество, което неседираните пациенти (или тези в краткотрайна цялостна упойка) изпитват по време на ендоскопия “, гласи обяснението на видеото в YouTube.

„ Това евентуално е първият случай в Индия, при който гастроентеролог прави върху самия себе си езофагогастродуоденоскопия. “

Видеото бе споделено в Twitter от доктор Кийт Шау, експерт по въпроси, свързани с ендоскопията и здравето на червата и черния дроб. По-рано той ни сподели, че по време на колоноскопия лекарите постоянно се натъкват на инсекти като калинки да вземем за пример.

Човешката храносмилателна система не престава да ни изумява.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР