Попитахме младите колеги какви са причините за това да търсят

...
Попитахме младите колеги какви са причините за това да търсят
Коментари Харесай

Неуредиците в системата гонят младите лекари от България |

„ Попитахме младите сътрудници какви са аргументите за това да търсят реализация в чужбина. 21% от тях изведоха като първа причина заплащането на специалността. Около 20% показаха неуредиците в здравната система и методите на лекуване. Това сподели в ефира на „ Твоят ден ” ректорът на МУ-София акад. проф. доктор Лъчезар Трайков.

На публична гала в сряда. Събитието беше почетено от президента, премиера, отрасловите министри и кмета на София.

Според акад. Трайков казусът с дефицита на фрагменти е присъщ за цяла Европа. " Във Франция младите специализанти стартират със стартово заплащане към 1400-1500 евро. Тук стартовата заплата е около800 лева ”, подчерта той.

По думите му значимо е да се уеднаквят критериите при подбора на фрагментите в лечебните заведения из страната.

„ Медицинските университети направихме асоциация. Смятаме, че имаме експертизата и опита, да предложим промени за специализацията на младите лекари. В съдружното съглашение сътрудници също предложиха сходни промени. Добра стъпка би било да се намерения за един изпит за всички, кандидатстващи за работа в лечебните заведения из страната, по образеца на Франция. Така няма да има онеправдани сътрудници. Сега цялата власт по подбора е в ръцете на шефовете на лечебните заведения ”, изясни той.

Пари в системата на опазването на здравето има, те обаче не се разходват по верния метод, счита акад. Трайков.

„ В момента в системата има към 10-12 милиарда лв.. Очаква се обаче от лекарите, защото парите не се разпределят вярно, да свършат работата си вместо с тези средства, с доста по-малко. Когато това предстоящо не се получи, е елементарно да обвиним лекарите. Друг сериозен проблем е и системата на клиничните пътеки, която куца през последните 25 години ”, добави още ректорът на Медицинския университет в София.

Според  половината от приключилите МУ-София, ще търсят реализация в чужбина. Като съществени аргументи младите лекари акцентират възнагражденията, остарялата система, както и неналичието на доверие към експертите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР