Попадайки на тъжната вест за смъртта на проф. Люк Монтание,

...
Попадайки на тъжната вест за смъртта на проф. Люк Монтание,
Коментари Харесай

Проф. Люк Монтание. In Memoriam

Попадайки на тъжната новина за гибелта на проф. Люк Монтание, завчас се върнах в лятото на 1996 година, когато имах невероятния журналистически късмет да се срещна и направя изявление с него.

Не знам по какъв начин и до през днешния ден, само че получих персонална покана от Августин Пейчинов за конференция по ХИВ/СПИН във Варна, а негов посетител ще бъде Люк Монтание. Разстоянието Пловдив – Варна е 370 км, само че изобщо не се поколебах.

Не беше единствено ентусиазмът на младостта, тематиката ми беше забавна, а да имаш опция да приказваш с индивида, който е на „ти“ с нея си беше късмет 1:1000 за ония години. Грабнах си раницата, хванах нощния трен и отпътувах. Имаше и други сътрудници от столични медии. Мисля, че не отхвърли да приказва с всички, които пожелаха.

Така, във вилата на Пейчинов, срещнах този огромен академик. Говорихме значително неща, огромна част от тях към този момент известни, само че тогава нови и забавни като да вземем за пример, че кенийските проститутки рядко се разболяват от СПИН, макар секса с десетки серопозитивни клиенти. И че този феномен на техните клетки-убийци на вируса би трябвало да се изследва.

Това изявление е най-запомнящото се в моята работа като здравен публицист. Още вардя черно-бялата фотография, която му направих с дребното си фотоапаратче.

Личните срещи с именитите учени и достойните хора се помнят и по този начин би трябвало, с цел да е жива паметта.

Светлина по пътя, проф. Монтание!

Мария Карабойчева, публицист, статус във фейсбук
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР