Поощрението е най-популярният възпитателен модел, но дали ще работи“ в

...
Поощрението е най-популярният възпитателен модел, но дали ще работи“ в
Коментари Харесай

Комплект от тайни оръжия за поощрение

Поощрението е най-популярният образователен модел, само че дали ще „ работи “ в огромна степен зависи от това какви способи прилагаме и умеем ли да ги „ включим “ в точния миг.

За всяка възраст има „ комплект “ от най-подходящи способи за поощряване.

В първата част на материала ще изброим някои съществени правила за най-малките, а по-късно, в продължението на следващия ден с втората част ще преминем към „ сложната “ възраст - младежите.

До 3 години . Добре е да стимулирате детето за всеки триумф:

- за вярно произнесена дума,

- за подредения пъзел,

- за проявена автономия,

- даже за положителния му вкус.

Как.  За дребното дете е значима не толкоз устната хвалба, колкото чувството при досег – прегръдката, целувката, милувка, нежното погалване. Това са най-въздействащите способи за подучване.

Същият резултат, съгласно експерти, имат играчките и играта. 

До учебна възраст . В този интервал е добре да насърчаваме креативната активност на детето – желанието и умеенето му да прави и основава нещо с ръцете си и за интелектуални постижения – научено наизуст стихотворение, букви, числа, за умеенето му да се самообслужва, за положително държание и за помощ, оказана на близки.

Снимка: Guliver / iStock 

Как.  Методът за поощряване в тази възраст:

- словесната хвалба,

- милувка или лакомство,

- взаимна игра с родителя,

- подарък,

- разходка,

- странствуване.

Всяко дете е щастливо, когато родителите му съумяват да отделят повече време да игра и другарство с него. Затова подарък за него е взаимната разходка и игра. А мотивиращото изречение, което следва да произнесете,  е:  „ Ние ще поиграем/ще се разхождаме...  само откакто прибереш играчките, довършиш картината, научиш стихчето за празника. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР