Понякога традиционните есенни намаления се сливат с кампанията „Черен петък”,

...
Понякога традиционните есенни намаления се сливат с кампанията „Черен петък”,
Коментари Харесай

Не вярвайте сляпо на намаленията за Черен петък

Понякога обичайните есенни понижения се сливат с акцията „ Черен петък”, която пък предхожда огромната еуфория към извършването на покупки за Коледа и Нова година и това крие известни опасности за потребителите. Преди всичко – да си купят ненужни артикули поради обявените високи проценти понижение, а в действителност такова въобще да не е налице. За това предизвести Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), пред Българска национална телевизия.

Райков уточни, че има и случаи на шумни акции за понижение на избрани артикули, за които се оказва, че са в извънредно лимитирани количества или изобщо липсват в магазина. Използва се резултатът от това, че клиентът е отишъл в комерсиалния обект и ще избере от ограничавания подбор.

Когато пазарим от акцията „ Черен петък”, не трябва сляпо да се доверяваме на посочения % отстъпка. Важно е да се осведомяваме, както за новата цена, по този начин и за остарялата, от която е осъществено понижението, сподели още Райков. Трябва да считаме, с цел да се уверим, че маркираният върху брошурите или други рекламни материали на търговеца % понижение дава отговор на отстъпката, с която ние купуваме. Инспекторите на КЗП са установили случаи, при които има разминаване сред обявения % понижение и действителния размер на отстъпката, който съставлява разликата сред новата и остарялата цена.

Добре е потребителите да сравнят повече от едно оферти при разнообразни търговци. „ Разбира се, в самия ден Вие не можете да извършите някакво голямо изследване къде каква стока се продава и на каква цена. Но, въпреки всичко, в случай че сте си набелязали нещо – изключително когато е в по-високия ценови диапазон, е хубаво три-четири месеца преди този момент да проучите в ретроспекция по какъв начин се движи неговата цена, с цел да не Ви подведат, когато пазарувате на „ Черния петък”, изясни Райков.

При покупки от интернет е целесъобразно в сходни акции да се заложи на познати електронни магазини, защото в такива интервали има риск от появяването на мними търговци. Така ще избегнем риска да поръчаме стока, даже да заплатим за нея, а да не я получим. Когато нямаме и документ за тази „ сделка”, мъчно могат да ни се върнат парите, предложи още Константин Райков.

Потребителите не би трябвало да се съгласяват и с това търговците да лимитират правото им на претенция при недостатък на закупената стока или на отвод в дадения от закона 14-дневен период при онлайн покупко-продажби, единствено тъй като са пазарували от акцията „ Черен петък”.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР