Понякога се случва да си налеем чаша вода от чешмата

...
Понякога се случва да си налеем чаша вода от чешмата
Коментари Харесай

Защо понякога чешмяната вода е бяла

Понякога се случва да си налеем чаша вода от чешмата и тя да се окаже с белезникав цвят. Някои хора биха я определили като мътна. Цветът изчезва доста бързо, като това се случва от дъното към повърхността.
 Водата, напълняването и има ли връзка сред двете
Трябва ли да пием вода, до момента в който се храним

Какво настояват някои изследвания

Широко публикувано, само че погрешно е схващането, че белезникавият цвят на чешмяната вода се дължи на нараснало количество хлор в нея. Причините за това събитие са напълно физични и не съставляват никаква заплаха за здравето ни.

Цветът се дължи на голям брой дребни балончета въздух, които от време на време даже придават газиран тип на водата. Това е поради нараснало налягане на водата в тръбите. Водата се избистря, когато балончетата се повдигнат и слеят с въздуха на повърхността.
 Снимка 435928

Всички знаем, че водата в тръбите е под налягане, с цел да доближава до домовете ни, а при нараснало налягане в нея се разтваря повече въздух. Щом попадне в чашата, налягането понижава и разтвореният въздух напуща водата под формата на мехурчета.
 Колко постоянно се сменя водата в басейните
Колко постоянно се сменя водата в басейните

И по кое време не са безвредни

Температурата също има значение. Тъй като разтворимостта на въздуха във водата се покачва при по-ниски температури , когато на открито е доста студено водата задържа още повече въздух. И в този случай резултатът се ускорява в допълнение от високото налягане в тръбите. И по този начин - високото налягане и ниските температури водят до още повече мехурчета в чашата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР