Понякога през нощта може да забележите, че като че ли

...
Понякога през нощта може да забележите, че като че ли
Коментари Харесай

Защо Луната понякога ни изглежда далечна, а понякога близка

Понякога през нощта може да забележите, че сякаш се намира по-близо до вас, в сравнение с преди. Действително ли тя може да се доближава към Земята или това е заблуда?

Всъщност, съгласно Сайлъс Лейкок, професор по астрономия от Масачузеткия университет в Лоуъл, съществува по този начин наречената заблуда на Луната. Тя се състои във обстоятелството, че в избрани интервали Луната наподобява доста огромна.

Този феномен е обвързван с възприемането на обектите от индивида. Хората нормално виждат, че Луната наподобява по-голяма и по-близо по време на пълнолуние или когато тя е покрай хоризонта. Това се изяснява с обстоятелството, че човешкият мозък прави оценка какъв брой дребен или огромен е даден обект, като го съпоставя с други познати обекти.

Такава заблуда поражда, защото Луната постоянно е много надалеч от Земята. По тази причина възприемането на Луната ще зависи от размера на обекта, до който вие се намирате. Ако да вземем за пример гледате Луната, до момента в който стоите покрай далечна къща...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР