Понте Векио е известен заради това, че се намира във

...
Понте Векио е известен заради това, че се намира във
Коментари Харесай

7 от най-уникалните мостове в света

Понте Векио е прочут поради това, че се намира във Флоренция, само че в случай че повече туристи видят неговия аналог в Ловеч, евентуално ще се гордеем повече с него, когато стартира да се написа допълнително издания за него.

Същото важи и за Беленския мост на р. Янтра, който Кольо Фичето построява за 2 години и 700 000 гроша, а не за 4 години и 3 млн. гроша, каквато цена слага полския инженер Людмил Рола на Мидхат паша.

Това са постройки, с които може и би трябвало да се гордеем, е в идващите редове ще ви разкажем за някои от най-интересните мостове по света.

Йоресундски мост, Швеция-Дания

Шведският Малмьо и датският Копенхаген се свързват с неповторим „ транспортен преход “: въжен мост и тунел в протока Йоресунд. За 4 години (от 1995 година до 1999 г.) строителите съумяват да изградят транспортна система с широчина 23,5 м за 4-лентова автомагистрала и 2-релсова железопътна линия.

Дължината на оборудването е 16,4 км: 7845 м е мост над пролива, 4050 м е тунел, от които 3500 м са под вода. Още 4500 м минават по продължение на изкуствения остров Пеберколм. Четири пилона с височина 204 м поддържат основния сектор на моста на височина 57 м, позволявайки прекосяването на кораби.

Подводната част на тунела се състои от 5 специфични тръби, всяка от които е съединена от 20 сегмента: по две тръби за придвижване на влакове и коли и една спешна. Цената на пътуването по оборудването не е евтина (от 11 до 175 евро), като се дефинира от типа на транспортното средство. Но за постоянни пътувания се дават отстъпки до 75%.

Мостът „ Фонтанът на дъгата ”, Южна Корея

Bampo Bridge, открит през 2009 година над река Хан в Сеул, е именуван още Лунният мост или Мостът на дъгата. На строителите от Южна Корея са били нужни 29 години, с цел да основат моста!

Дължината му е 1495 м, а площта с фонтана е 570 м. Долният етаж е за пешеходци и велосипедисти, горният етаж е за коли с 3 ленти в двете направления. Фонтанът също е необикновен: водата се взема от река Хан, минава през филтри и се връща в реката към този момент пречистена.

Мостът Хендерсън, Сингапур

Henderson Waves Bridge — е формалното име на оборудването в Сингапур. Строителството на моста, който държи върха за височина в градски условия, продължава от 2006 до 2008 година В украсата му е употребявано жълто дърво балау.

Тази твърда дървесина не е податлива на външни въздействия и не се износва под краката на пешеходците. Гигантски златни талази или голяма змия на фона на зелени хълмове денем и в LED осветяване през нощта - такива асоциации провокират мостът отдалеко.

Мостът Дунхай, Китай

Съоръжението е най-дългият азиатски морски клатещ се мост, издигнат през 2005 година (свързва Шанхай и пристанището Яншан). Общата му дължина е 32,5 км. Мостът се състои от три елементи, само че най-красивата е междинната (под нея могат да минават морски кораби).

Мостът е необикновен и по своята форма, напомняща латинската писмен знак S. Дизайнерите са се фокусирали върху естетическата прелест и сигурността: водачите са принудени да карат по-внимателно и да се концентрират върху завоите.

Мостът Еразъм, Нидерландия

Мостът в Ротердам е международен рекордьор: той е най-лекият (6800 т) и най-тънкият (2 м). Освен това южната му част е регулируема. Мостът е с широчина 6 метра: има едно платно за коли и 2 алеи за пешеходци и велосипедисти.

Жителите на града назовават моста „ Лебед “, макар че някои „ виждат “ лежащо момиче, кокетно повдигнало краката си. Лекотата и елегантността на моста е реализирана посредством потреблението на светлосиня стомана и осветяване.

Мостът Мийо, Франция

Светът научи за покрайнините на Мийо през 2000 година, когато стартира построяването на величествен виадукт в южната част на Франция в долината на река Тарн, който стана част от автомагистрала A75 Париж-Монпелие. Уникалността на виадукта е, че опорите са ситуирани в дъното на дефилето, заради което няма равни на тях по височина в света (до 245 м), а височината на мостовите кули доближава 343 м.

Освен това металната настилка на моста е покрита със специфичен стоманобетон въз основата на органични смоли. Широчината на моста (32 м) разрешава да 4 ленти за придвижване на коли и още 2 аварийни ленти. Минаването по виадукта се заплаща: цената зависи от транспортното средство и сезона, варира от 4-30 евро.

Мостът Питон, Нидерландия

Hoge Brug или Pythonbrug — футуристичен пешеходен мост в източната част на Амстердам. Появявайки се през 2001 година, той незабавно влезе в листата на необикновените мостове на планетата. Извиващият се 93-метров червен „ питон “, направен от високоякостна стомана, се свързва Борнео с полуостров Споренбург.

Дизайнът на моста включва комплицирани високотехнологични връзки. Разхождайки се по моста, пешеходците преодоляват изкачвания и спускания, гледайки водната повърхнина в пролуките.

Още любопитни вести четете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР