Понижението от 7,29% в цената на природния газ няма да

...
Понижението от 7,29% в цената на природния газ няма да
Коментари Харесай

Експерт: Поевтиняването на газа няма да се усети от крайния потребител

Понижението от 7,29% в цената на природния газ няма да се усети от крайния консуматор на топлинна сила. Това сподели енергийният специалист проф. Атанас Тасев за новините цени, които влязоха в действие от 1 октомври, съобщи " Фокус ".

По думите му окончателните планове демонстрираха, че действително понижението на цената на парното би трябвало да бъде към 4%. Лошите прогнози не се сбъднаха, при индустриалните консуматори промените са в плюс, разяснява той.

„ Когато има такова ценово решение, което основава опция за акумулиране на паричен поток, то в идващия регулаторен интервал, а то е в идващото тримесечие – знаете, че се унифицира методът за ценообразуване на топлоенергията и на газовите доставки, тъй като те са взаимно свързани, тогава се прави промяна в плюс или минус. Ако има акумулирани средства, те се регистрират в идващия интервал. Реално с това ценово решение няма да постъпят никакви промени във връзка с крайния консуматор на топлинна сила, а при тези на газ – има промени, само че не са основни “, изясни той.

Проф. Атанас Тасев разяснява още, че новините правила за ценообразуване демонстрират, че страната ни се преценява с европейските регламенти и от неподвижност в ценообразуването се минава в динамика. Експертът добави, че новият отоплителен сезон започва с някои нерешени казуса в енергийната система, измежду които неналичието на рационализация в „ Топлофикация “ - София “, което би могло да даде отражение върху потребителите на сдружението.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР