Понеже в последните дни много се говори, че зимата ще

...
Понеже в последните дни много се говори, че зимата ще
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ: Очертава се по-топла зима, а септември ще е супер за море

Понеже в последните дни доста се приказва, че зимата ще мръзнем, тъй като може да нямаме нужните количества газ, потърсихме климатолога проф. Георги Рачев да опише какво ни чака. Ето какво показа той пред ФАКТИ.

- Проф. Рачев, може да нямаме газ зимата, приказва се, че ще мръзнем. Трябва ли да се плашим?
- В никакъв случай, тъй като суматохата - освен в метеорологията, а и в живота, не води до нищо положително. В основата на всяка една прогноза са две значими неща – нищо да не скриваш от потребителя и в това време да не всяваш суматоха и боязън. За страдание част от пишещите братя стигнаха до едно кресчендо по повод опасността от това, което ни чака. И незабавно отговор на въпроса ви. Естествено е, че ще има хора, на които ще им е студено през зимата. То и в този момент в тези летни горещини на една част от мощната страна на човечеството – приказвам за дамите, отново изпитват студ и мраз, тъй като приказваме за физиология. Реалността е напълно друга. Погледнах преди малко двата световни модела, които дават визия какво ще се случи през зимата. Става въпрос за американския модел на НОА и за нашия, европейския модел, на центъра за средносрочни прогнози. Дори през днешния ден се появи европейската прогноза и за февруари. Американците към момента нямат данни за февруари.

- И какво показват…
- Очаква ни по-топла от естественото зима. Казвам го напълно искрено.

- Как да разбираме по-топла зима?
- Според европейския център декември месец ще бъде с към 1-1,5 градуса по-топъл от естественото. Януари се чака да бъде с към 0,5 градуса по-топъл, а февруари месец с 0,5-1 градус над нормата. За Балканския полуостров и особено за България трите зимни месеца ще бъдат с към 1 градус над естествената стойност. Какво е естествена стойност? Средната температура за интервал от последните 30 години. Но едно разяснение. За зимата няма междинна стойност 5 градуса. Причината е, че в София е безусловно друго от това, което е във Варна и Бургас. Да не приказваме за Русе, да не приказваме за Пловдив. Като споделяме, че зимата ще бъде по-топла от средностатистическото, не я съпоставяме с времето на баба и дядо. Говорим за един актуален интервал от 1990-а до 2020-а. Това е един относително по-топъл интервал, в случай че го съпоставяме с това какво е било през 60-те и 70-те години на предишния век.

- Понеже споменахте бабиното време. Свикнали сме да дефинираме по горещниците - 28, 29 и 30 юли, какво ще е времето през зимата. Какво показаха…
- Общо взето нищо не демонстрират. Аз прецизно си протоколирам национална метеорология от години, която е построена на локални правила. Те не могат да важат за цялата страна. Ето един смъртоносен образец. Говорихме си през вчерашния ден с сътрудници, че щъркелите отлитат. И нормално по това време все някъде излиза материал, че някой си бай Пешо не помни от 50 години толкоз рано щъркелите да отлитат. Значи – студена зима. Нищо не значи. Щъркелите постоянно сред 10 и 20 август се събират. Който е по морето, който по долината на река Струма, вижда ята щъркели. Птиците се събират и отиват на юг към делтата на река Нил, с цел да изкарат зимата. Години наред проследявам поверието, че на 28 юли, който сякаш дава отговор за зимния месец декември, в случай че е горещо и изсъхнало времето, значи декември ще е студен. 29 юли дава отговор сякаш на януари, а 30 юли за февруари. В последните 10 години съм си записвал почтително тези неща и се оказва, че нищо правилно няма в тази история. Напротив, става по този начин, че горещниците са нормално горещи, а последните 10 зими в България са на практика по-топли от естественото. Защото ние не вършим изключение от общото разбиране за световно стопляне.

- В разгара на лятото сме. Топло е… Колко ще продължи по този начин и септември ще става ли за море?
- Месец септември през последните 20 години е доста прекрасен за море. Веднъж на 5-6 години се случва септември да е малко по-хладен от естественото и сезонът да бъде злепоставен след 20-и. Септември е доста прекрасен месец изключително за онази категория наши съграждани, на които са им противопоказни високите температури. Септември месец отиваш на едно галещо слънце, безшумно и умерено е. В момента температурата на морската вода е 27 градуса и до 25 септември няма да падне под 22 градуса. Чудесно време за къпане и плаж, само че без да усещаш парещото слънце. На другите морета към нас септември е още по-перфектен. Българинът има опция да пътува и да си избира къде и по какъв начин да почива. На нашето море почивката септември е супер, а може и да я съвместим с процедури.

- Вече ставаме очевидци на пожари? Топлото време ли е отговорно, или човешката немарливост е в основата?
- Няма по какъв начин факторът топло и изсъхнало време да не е причина за пожари. Пожарите в 95% са човешка немарливост, дори бих споделил цялостна човешка нелепост. Не може в такова изсъхнало и горещо време да палиш стърнища. В това време, когато една искра може да провокира запалване, не може да правиш механически мероприятия с верижни машини. Тракът на машината като закачи някой мраморен камък, незабавно излиза искра. Те са задоволителни да подпалят сухите треви. Преди време прочетох тотална нелепост – самозапалване. Тревите не могат да се самозапалят. Това не е 451 градуса по Фаренхайт, като в прословутия разказ, където хартията се самозапалва. Тревите се палят от човешка нелепост и немарливост. И в този момент пътувах скоро из Северна България и видях изгорели места около пътя. Това е изхвърлен фас и нищо друго. В такива интервали, освен ние, цяла южна Европа – Португалия, Испания, Турция, Гърция, се намира във взривоопасен интервал. Една неточност е способна е да унищожи освен гори, а и да докара до загуба на човешки животи. Това е най-голямата нелепост, която може да се направи в това топло време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР