Понеже наскоро говорихме за грехове и тем подобни отвлечени работи,

...
Понеже наскоро говорихме за грехове и тем подобни отвлечени работи,
Коментари Харесай

Иван Стамболов-Сула разтърси всички с думи за сатанинския вирус и божествената ваксина

Понеже неотдавна говорихме за грехове и тем сходни отвлечени работи, се сетих по какъв начин един свещеник написа във фейсбук (не че това е най-подходящото място за богословстване), че е учуден по какъв начин имало хора, съгласно които коронавирусът е от Бога, а имунизациите от сатаната, в случай че било тъкмо противоположното – коронавирусът бил от сатаната, а имунизациите от Бога.

Не знам кое е по-удивително – дали това, че православен свещеник може да изкаже такова изказване, или това, че го прави във фейсбук – едно единствено по себе си прекомерно нечестиво място, доколкото предизвика хората да се пъчат с най-неприятните качества на характера си, написа Иван Стамболов-Сула за НюзБг.

Разбирам, разбирам. Свещеникът желае да докара по някакъв метод формалната агитация до мозъците на вярващите. Така е доста елементарно. Само би трябвало да кажеш, че всичко, което препоръчваш, е от Бог, а всичко, което отричаш, е от сатаната. И като имаме поради, че не дребна част от потребителите са някакъв тип вярващи, то се чудя по какъв начин рекламата е пропуснала тази опция, този мощен инструмент за мотивация.

"Кока-Кола " е от Бог, "Пепси " е от сатаната. Или противоположното, зависи. Запекът е от сатаната, пургативът е от Бог. Скъпите жилища са от сатаната, ипотечните заеми са от Бог. Депресиите са от сатаната, хапчетата са от Бог. Нежеланата бременност е от сатаната, презервативите са от Бог. Толкова е просто, толкоз е красиво! Толкова е комфортно!

Ваксините нямат нищо общо с Бог, с изключение на доколкото всичко съществуващо има. Те имат на първо място маркетингово измерение. Може да имат и някакво друго, само че в случай че тръгнем да го изследваме, ще попаднем в мразовитите области на международната интрига. Погледнете: имунизациите са стока с голяма принадена стойност, която стига до потребителя, заобикаляйки всевъзможни пазарни правила.

Печалбата е такава, че поради нея падат държавни управления. Ще кажете, че имунизациите с изключение на маркетингов, имат и здравен аспект. Безспорно! И този аспект щеше да е доста по-категоричен, в случай че бяха като всички други ваксини, които се слагат един път за цялостен живот, а не при започване на всеки идващ стопански и финансов цикъл за сметка на националния бюджет, обезпечено.

Какво общо с Бог има самият вирус. Има, даже да е напълно изкуствено основан и напълно преднамерено изтърван. Вижте: толкоз изискано тестване! Бог не ни санкционира, а ни оставя да се накажем сами съгласно личното си пустославие, личното си безбожничество и личната си лакомия. Алчността е за всички, които ще завоюват от обстановката, а те са доста и ще завоюват доста, както през ХХ век лешоядите печелеха от революциите и войните.

Безверието е за всички, които се уповават само на себе си – забавно занятие, което обаче постоянно води до суматоха. Тщеславието е за всички, които се възползват от актуалните информационни средства, с цел да се опияняват от личните си викове. Все едно защо, все едно за каква „ идея “.

Няма нещо, което да не е от Бога било по снизхождение, било по допущение. Всичко е в осъществяване на Промисъла, който не ни е обещано да знаем и да изследваме. Допущенията обслужват Домостроителството, което е сюжетът, по който индивидът ще се върне в първичното си райско положение. Споменавам го, тъй като е базисно християнско състояние, обясняващо и осмислящо историята.

Как допущението на нещо явно зло обслужва сюжета за обожествяването на индивида? Бедствията посредством обезсърчение на характерността и своеволието ни учат на примирение, като ни карат да спрем и да се замислим. А кой какво ще измисли за себе си, по това ще бъде съден. Вкопчили сме се в науката. Но науката не е всичко. Науката е на първия етаж.

Вторият етаж е философията, която е от една страна науката на всички науки, само че въпреки това е робиня на теологията, която заема идващия етаж. Разбира се, като споделяме теология, имаме поради както схоластичната визия, по този начин и визията на исихазма – богословието в неговия тайнствен тип, – която е обвързвана с просветлението, допустимо само в абсолютния мрак на незнанието, което се намира оттатък всяко знание. Католиците са томисти, православните са паламисти.

Науката доста по-лесно се оправя с въпроса „ Как? “, в сравнение с с въпроса „ Защо? “. Разгледайте двойките въпроси:

Как е зародила вселената? / Защо е зародила вселената?

Как се е появил животът? / Защо се е появил животът?

Как се разболяваме? / Защо се разболяваме?

И тук под въпроса „ Защо? “ не трябва да разбираме „ Поради каква причина? “, а „ С каква цел? “ – За що, защо? И тъй като на науката ѝ е мъчно да отговори, склонна е за улеснение да одобри, че битието е напразно. Това е огромната неточност (да не кажем грях) на науката. Иначе от време на време много съобразително разказва творението, прониква в неговите секрети както надолу към обикновените частици, по този начин и нагоре към галактиките и черните дупки. Смешно е по какъв начин науката, колкото повече прониква в тайните на творението, толкоз повече се покланя на него вместо на неговия Творец. Е, популярност Богу, не всички учени са такива.

Ваксините са удивителен артикул на науката и доколкото се вписват в общите закони на мирозданието, те са от Бог. Но по какъв начин идват при нас – по снизхождение или по допущение? В последна сметка положителни и неприятни неща няма, има единствено добра и неприятна приложимост на нещата от страна на индивида, тъй като само индивидът може да разграничи положителното и злото и да избере едното от тях. Алкохолът не е неприятен, неприятно е пиянството. Сексът не е неприятен, неприятно е блудството.

Храната не е неприятна, неприятна е лакомията и чревоугодието. Стремежът към облага става неприятен, когато индивидът (а не някой друг) го трансформира в лакомия. Така и имунизациите, по този начин и вирусът. Не можеш да кажеш, че едното е от Бога, а другото от сатаната. Наивно е. Прилича на оня съветски духовник, дето заяви, че неотдавна се е появило двайсет и първо митарство за тютюнопушенето. От кого са митарствата? Всичко е от Бога било по снизхождение, било по допущение, дори и Картаген, който би трябвало да бъде опустошен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР