Понеделник сутрин. Ставате трудно от леглото, бавни сте, не е

...
Понеделник сутрин. Ставате трудно от леглото, бавни сте, не е
Коментари Харесай

Не сте във форма в понеделник? Това е социален джетлаг

Понеделник заран. Ставате мъчно от леглото, мудни сте, не е елементарно да се концентрирате върху работата, чувствате неразположение. Учените назовават това познато събитие " обществен джетлаг ".

Отпуснали сте се и сте си отспали през почивните дни и сте изтощени в понеделник, тъй като на организма ви му е мъчно да понесе ранното ставане. Това безсилие може да продължи до сряда.

Учени от университета Ръш в Чикаго са провели проучване, което демонстрира, че скоростта на реакциите и силата на паметта в понеделник заран спада. През уикенда тялото се настройва на по-дълъг сън и ставането в понеделник е проблематично. И до момента в който при пътешестване през няколко часови пояса „ джетлагът “ е нормално 1-2 пъти годишно, то уикендовият е всяка седмица.

Терминът " обществен джетлаг " (от англ. jet lag – несъвпадение на биоритъма на човек с дневния темп поради нощни смени или промяна на часовия пояс) е въведен от немския откривател Тил Рьонеберг, който открива, че този феномен може да се отрази отрицателно на здравето, като усилва използването на алкохол, никотин и кафе и подкрепя натрупването на непотребни килограми.

Рьонеберг е открил, че хората с друг режим на сън в дните през седмицата и през уикенда е три пъти по-вероятно да надебелеят и натрупат свръхтегло от тези, които са със подобен режим всеки ден.

Източник: Daily Mail

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР