Понеделник сутрин е. Трябва да закарате детето на училище, а

...
Понеделник сутрин е. Трябва да закарате детето на училище, а
Коментари Харесай

По тънък лед: До кога ще има ковид-ограничения

Понеделник заран е. Трябва да закарате детето на учебно заведение, а закъснявате за значима среща в офиса. По пътя попадате в запушване. Точно, когато идва вашият ред да преминете кръстовището " запушалка ", светофарът светва алено. Има още няколко секунди, в които можете да се промушите без да предизвикате случай, само че вместо това спирате. Защо?

Пристигането ви в точния момент зависи от консенсусни ограничавания в свободата на напредване, които участниците в придвижването вършат, с цел да запазят здравето и живота си. Именно в полето на тези взаимни отстъпки е решението да спрете на светофара, даже това да ви коства скъпо време и да ви навлече някои неприятности. Редът, който страната основава стъпва върху салдото сред рестриктивните мерки на някои самостоятелни свободи, с цел да подсигурява по-важните.

Ковид върна диалогът за свободата с доста огромна мощ. Най-сериозните ограничавания, които свободният свят - западният, е налагал от десетилетия, се случиха поради пандемията. За доста общества въпросът наподобява се сведе надали не до независимост, или гибел. От морална и кардинална позиция, това е танц върху доста тъничък лед.
За завършек на ограниченията, направете това
" Основните права подлежат на ограничение с нормативен акт, в случай че е налице законна цел и като се съблюдава избран принцип на пропорция на рестриктивните мерки съгласно защитаваната полезност. Ако следваме формулировката на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, пропорционалността на ограниченията се слага по отношение на въпроса, до каква степен това е належащо в едно демократично общество. Защитата на публичното здраве е такава цел. Споменава се неколкократно в Конституцията, загатва се в Европейската спогодба за отбрана на човешките права ", разяснява за " Капитал " доцент Симеон Гройсман, учител по философия на правото в СУ.
Реклама
С други думи в България и Европейски Съюз е възможно публичното здраве да се защищава с цената на ограничавания на други права, като това на напредване, да вземем за пример. Факт е още, че ние правомерно правим дейности, които имат капацитета да застрашат непознатото здраве, каквото е шофирането.

Както към този момент стана ясно, обаче, шофирането се прави в избрани рамки, които лимитират риска за публичното здраве. Същевременно би следвало здравната система да има подготвеност да реагира, в случаите когато шофирането навреди, на който и да е. Става въпрос за даване на незабавна помощ, превоз до медицински заведения, наличност на експерти там, които навреме да се погрижат за потърпевшите. Без това да попречи на здравната система да обслужва други жители, да вземем за пример онкоболните или тези, които страдат от сърдечно-съдови болести.

В случая с коронавирус обаче липсват открити регулаторни рамки, липсва и потенциал за реакция на здравната система, което може да се преглежда като причина за налагане на ограничаващите ограничения. За тази липса на уреденост съдим по по този начин наречената изключителна смъртност, която се образува като съпоставим броя смъртни случаи в избран район за даден интервал през пандемията с осреднената смъртност в този район през последните години.

Някаква част от тази смъртност е неизбежна, дотолкоз доколкото и други действия, подлежащи на ограничавания, неизбежно взимат жертви, а има и други фактори, които водят до смъртност. Друга част обаче би могла да се избегне, в случай че имаме ефикасни правила, а лечебните заведения придобият дарба да се грижат за инфектираните с коронавирус, без това да значи отвод от планови интервенции или даже осъществяване на други незабавни процедури, като първа помощ при инсулти и инфаркти.
Реклама
Мерките, най-малко ненапълно, компенсират за тези неналичия. В най общ смисъл изискване за прекратяването им би било спад в " изключителната " смъртност. Това би могло да се случи, в случай че вирусът просто изчезне, в случай че задоволително хора се имунизират и имунизациите работят, в случай че имаме нужната рамка и потенциал на здравната система, или в случай че задоволително доста хора преценяват, че са " ок " с риска за личното им и непознато здраве, който вирусът предизвиква. Най-вероятният излаз включва някаква компилация от тези условия.
Червени знамена
Дори да приемем, че всъщност ограничаващите ограничения са възможни и рационални, те би трябвало да са съобразени и с други критерии.

На първо място те би трябвало да подлежат на ефикасен правосъден надзор. Това значи всеки жител, който намира ограниченията за неоснователни, да има опция не просто да излива недоволството си в обществените мрежи, а де факто да пребори ограниченията в съда. В България обаче ограниченията се постановат със заповеди на здравния министър, обжалването, на които не може да докара до правни последици. Така даже да намираме ограниченията за ощетяващи, не можем да се защитим по отношение на тях по открития ред.

" Има противоречива процедура на Върховния административен съд, която споделя следното: в случай че се подаде тъжба против една заповед, само че до момента в който заповедта влезе за разглеждане в съдилищата тя към този момент е била сменена от министъра с друга, делото се приключва, тъй като правният интерес от разглеждане на жалбата към този момент е изнемощял. Така жалбата против някакъв вид на заповедта се подава, а Върховният административен съд услужливо насрочва делото за след няколко месеца. В този интервал заповедта е анулирана ", сподели Гройсман. Според него това е проблем, тъй като " точно разглеждането на заповедите по подобен ред би сложило доста въпроси, както за наличието им, по този начин и за реда, по който те се издават и оповестяват ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Икономика 1 Енергетика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Отбрана 3 Енергетика Реклама
Липсата на ефикасен правосъден надзор прави съблюдаването на каквито и да било други правни критерии, в които ограниченията следва да се вписват, основно на законодателното равнище, защото най-малко към този момент то де факто е последна инстанция. На базата на решенията на други страни от последните дни, като Австрия да вземем за пример, по-строгото разделяне на жителите по отношение на имунизационния им статус е на дневен ред пред законодателите. Именно подобен вид разделения, обаче, пораждат риск за неравенство. Този риск е ясно изразен в областта на образованието.

" Във университетите има условие за зелен документ. Понеже на практика те не могат да го вкарат, на множеството места образованието остава отдалечено. Ако образованието се организираше присъствено със зелен документ равнището на имунизираните студенти щеше да се увеличи, само че неимунизираните биха останали в неравнопоставено състояние и избор " ваксина или липса на обучение ". Фактически е налице неравнопоставено състояние постоянно, когато хората се разделят в метода за осъществяване на избрана активност. Ако част от студентите са в лекционната зала, а останалите са пред компютър у дома, то те отново няма да са в равнопоставено състояние, получавайки еднообразно внимание от своя раздвояващ се преподавател ", разяснява Гройсман, който като учител ежедневно е изправен пред тези въпроси.

Равноправието, както и останалите части от уравнението, което дефинира по какъв начин живеем в пандемичните условия, не е безспорна полезност, а търпи дадени ограничавания с законна цел. Въпросът е, че ограничения, които освен лимитират дадени свободи, само че вършат това неравномерно срещат изключително огромна опозиция. Така да вземем за пример австрийското държавно управление беше насила да премине от локдаун, касаещ най-много неимунизираните към локдаун за всички жители след засилени митинги. Именно такива промени в курса на ръководството потвърждават и че управляващите са неспособни да постановат ограничаващи ограничения, за които е налице задоволително необятна липса на поддръжка от страна на жителите.
Първан Симеонов: Необходим е restart в метода на политиците по отношение на пандемията " Потънали сме в детайлите, а диалогът към този момент би трябвало да е оттатък детайлите. Разговорът е за политици, а не за лекари. Въпросът е политически, а не експертен. А и политическите елити носят отговорността. Лекарите в никакъв случай не са били избирани на избори. Живеем в демократични общества, в които политиките би следвало да се въздействат от избори. Политиците би трябвало да споделят най-базисното за вируса, уверено, богатство, с усмивка, с подучване, без наставление, без боязън и без обиди към народа. С непрекъснатото говорене за вируса се основава освен безпорядък и притъпеност у хората, само че и суматоха. Освен това генерално би трябвало да стартира нова връзка във връзка с имунизацията, с цел да я поощрим. Защото тя оказва помощ. И трето, може би е време да преосмислим парадигмата на локдауните. Въпросът е за какво продължаваме да постановяваме локдауни, в случай че претендираме, че те са ефикасни. Науката има отговор за това, само че тук приказваме за това дали масата ги чува. А не съм сигурен, че масата чува отговорите. Един взор обратно сочи, че за две години не сме възвърнали нито свободата, нито сигурността си. Значи се издънваме, значи нещо бъркаме. Единственото решение е да спрем паникьорското говорене и да стартираме да живеем паралелно с вируса, тъй като той явно ще поостане ". Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Мъгливо, с опция за радикализация
Гройсман щрихира два съществени сюжета за развиване на ограничаващите ограничения по отношение на продължителността на пандемията.

Според него, в случай че пандемията продължи още няколко години се оформя риск от радикализация на ръководството и надлежно по-безконтролното потъпкване на човешките права.

" В западния свят в необятния смисъл, към който включвам и България, към този момент се гласоподава свободно и това е основно за поддържане на демокрацията. Колкото по-дълго продължава пандемията, всяко последващо гласоподаване обаче основава риск за издигане на фигури с по-радикални гледни точки, за популисти. По време на Втората международна война в западните демокрации на процедура не се е гласувало (във Англия сред 1935 и 1945 няма избори за парламент). Специални пълномощия са дадени на държавните управления за по-дълъг интервал. Ако и в тази обстановка се сложи въпросът за прекратяване на гласуването - към този момент не сме очевидци на сходни феномени, това би било доста съществено ограничаване ", споделя Гройсман.

Той самият намира, че рискът за такава развръзка е относително невисок. Същевременно посредством последните избори в българското ръководство се завърна извънредно дясното в лицето на " Възраждане ", които бяха подхранени до немалка степен от негодуванието на гласоподавателите по отношение на ограничаващите ограничения. Това поражда въпроса дали при задоволително изострено чувство за неправда и невъзможност болшинството единствено няма издигне тиранин.

При един по-благоприятен сюжети пандемията би отшумяла относително бързо, само че отново би могла да остави съществени последствия. Една от тях се оформя с оглед решението на редица страни да лимитират пътуванията до и от ЮАР, откакто там беше разпознат нов вариант на ковид.

" Има две разнообразни скорости в лекуването, във имунизацията. С оглед на това е допустимо да се получат държави-гета откъм коронавирус. Става въпрос за страни, достъпът, до които е стеснен, страни, в които се развиват нови разновидности на болестта. Това би могло да докара до доста трайни ограничавания, свързани със свободата на напредване ", споделя Гройсман.
Проучванията на доцент Гройсман за правните последствия от пандемията, както и тези на Първан Симеонов за последствията на пандемията върху обществените престижи, се правят в границите на плана " Кризата с коронавирус и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели ",на СУ " Св. Климент Охридски " с финансиране от ФНИ към МОН по Конкурс за финансиране на фундаментални научни проучвания по публични провокации, свързани с пандемията от коронавирус - 2020 година Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР