Поне за някакъв период от време трябва да има възможност

...
Поне за някакъв период от време трябва да има възможност
Коментари Харесай

Д-р Николова: Трябва да се въведе система за верификация на пациентските посещения с чип-карта

„ Поне за някакъв интервал от време би трябвало да има опция да се издават и двата типа предписания – хартиени и електронни, като се даде право на лекарите от незабавна помощ да издават хартиени “. Това сподели пред Българска национална телевизия общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова, член на УС на БЛС и на НСОПЛБ, по отношение на към момента нерешения проблем с е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства.

„ Лишават се сътрудници от опцията да упражняват специалността си с тези електронни предписания. Лишават се медици от опцията да изпишат терапия за пациент “, изясни тя и напомни, че на вчерашното съвещание на парламентарната Здравна комисия се е сложил въпрос да им бъдат закупени електронни подписи, с цел да могат да издават предписания посредством електронното приложение.

„ Не е обаче единствено това. Предписването на медикаментите касае благоприятни условия, свързани и с техниката, би трябвало да имаш добър телефон, добър интернет, който не основава проблеми. В София по-рядко има такива проблеми, само че в отдалечени селища и в провинцията не е по този начин. София не е България “, сподели още доктор Николова.

„ Да, персоналните лекари ще изписваме електронно рецептите, само че за сътрудниците, които са в неспособност да правят това нещо, би трябвало да се планува тази опция. Необходимо е обаче тези предписания де се съхраняват в аптеките и броят им да подхожда навръх броя на отпуснатите антибиотици. Също по този начин тази информация би трябвало да се качва в НЗИС и персоналните лекари да имат достъп до електронното пациентско досие “, безапелационна бе тя.

Според нея незабавните медици са изправени пред огромно усложнение, само че това важи и за други лекари, които нямат така наречен „ РЗИ номер “, тъй като не са регистрирани като лечебни заведения и не могат да предпишат лечението на своите пациенти. Ето за какво би трябвало да се търси решение за такива случаи, счита тя. 

Д-р Николова бе безапелационна, че персоналните лекари би трябвало да имат достъп до е-досието на пациентите си и да са сигурни, че назначената им от други лекари терапия е включена в него. В допълнение тя изясни, че персоналните лекари се сплотяват към визията, че би трябвало да бъде въведена верификация с чип-карта, която да удостоверява, че пациентът е бил на обзор, в болница, в аптека. Също по този начин тя настоя да бъде основана осведомителна система за лекарствените наличия, с цел да не се изписват лекарства, които липсват и да не се принуждават пациентите да се връщат непрестанно при лекуващия ги доктор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР