Поне три месеца ще отнеме процедурата за изготвяне на технически

...
Поне три месеца ще отнеме процедурата за изготвяне на технически
Коментари Харесай

Изготвянето на технически паспорти за сгради може да бъде много тежък процес

 Поне три месеца ще отнеме процедурата за правене на механически паспорти на жилище, в случай че липсва плановата документи. Това разяснява в  " Денят стартира " на " Българска национална телевизия ", доцент Емад Жоржос - декан на Строителния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

" При липса на плановата документи жителите би трябвало да я потърсят в общината. Ако и там ги няма - се възвръщат, само че това е доста тежък развой ", посочи доцент Жоржос.

С документи за постройките от последните 30 години би трябвало да разполагат самите притежатели. Независимо дали постройката е еднофамилна, многофамилна или е закупена, добави доктор проектант Емил Йорданов от Архитектурния факултет в УАСГ.

" Първата стъпка към съставянето на техническия паспорт е плановата документи, въз основа на която е издадено позволение за градеж и копие от самото позволение за градеж за прилагане на обекта. Практиката е тези документи да не се предават по време на правене на нотариалните актове и доста малко притежатели отиват да ги търсят и неизвестно за какво не постоянно ги получават ", изясни Йорданов.

Трудно може да се дефинира каква ще бъде цената.

" Много е друго на какви документи ще попаднем, какво ще би трябвало да търсим, какво ще би трябвало да обследваме, изключително в по-стари здания. Самият размер на поспорта и експертите варират, от тук варира и цената. Може да намерите компания или екип от специалисти, които да създадат паспорта до 1000 лв., а от време на време и 10 000 няма да стигнат ", уточн Йорданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР