Поне три големи надежди останаха несбъднати и ще трябва да

...
Поне три големи надежди останаха несбъднати и ще трябва да
Коментари Харесай

Големите технологични провали на 2023 година

Поне три огромни очаквания останаха несбъднати и ще би трябвало да изчакаме, до момента в който станат действителност

Суперпроводниците, роботакситата и новото потомство подводници катастрофираха през 2023 година (снимка: CC0 Public Domain)

За разлика от генеративния изкуствен интелект, който през 2023 година „ излетя в орбита “, някои други планове за огромни софтуерни нововъведения претърпяха злополука. Това не значи, че човечеството е изгубило вяра да сбъдне фантазиите си, само че ни припомня какъв брой мъчно е реализирането им от време на време.

Без подозрение отпред на листата на огромните софтуерни провали застава закриването на Hyperloop One. Наред с това обаче не можем да не видим какъв брой повратно значение имат за развиването на технологиите прекъсването на роботакситата в Съединени американски щати, имплозията на подводницата Титан и неуспехът на опитите за основаване на свръхпроводник.
Смазването на Титан
Това лято една огромна драма се разигра на 3500 метра под повърхността на океана. Експериментална подводница с петима души на борда се изгуби, откакто се спусна, с цел да види останките на Титаник. Каква подигравка, нали – Титан да изчезне по следите на Титаник…

Титан трябваше да е представител на коренно нов вид дизайн за дълбоководна подводница: тръба от въглеродни нишки с размер на миниван, ръководена с джойстик. За нея аерокосмическият инженер Стоктън Ръш вярваше, че ще направи дълбините налични за нов тип туризъм. Неговата компания OceanGate беше предизвестена, че корабът ще издържи на 400 атмосфери налягане.

Опитът на инженера бе дръзновен и, уви, коства пет човешки живота. На 22 юни, четири дни след загубата на контакт с Титан, дълбоководен робот видя останките на подводницата. Изглежда е бил погубен при пагубна имплозия.
Лабораторно отглеждано месо
Вместо да убиваме животни за храна, за какво да не произвеждаме говеждо или пилешко месо в лабораторна ваничка? Това е хуманната концепция зад фразата „ лабораторно отгледано месо “.

Проблемът обаче е да се прави в огромен мащаб. Показателната история е на Upside Foods. Стартъпът от Калифорния беше привлякъл повече от половин милиард $ финансиране и сподели пред света своите редици от огромни, блестящи стоманени биореактори.

Но скоро публицистите научиха, че единствено стоманата наподобява блестящо. Големите резервоари не работеха; отглеждаха се единствено кафези от пилешка кожа в доста по-малки пластмасови лабораторни колби. След това тънки пластове кафези биваха ръчно загребвани и пресовани до приемането на „ части пиле “. С други думи, Upside употребява доста труд, пластмаса и сила, с цел да произвежда… незначително количество месо.

И макар че лабораторно основаното месо има утвърждение от регулаторите, по никакъв начин не е ясно дали то ще може в миналото да се конкурира с същинското. Upside към момента не споделя какъв брой коства изработката на лабораторната версия, само че няколко хапки от него се продават за $45 в ресторант със звезда Мишлен в Сан Франциско.
Роботакситата катастрофираха
Съжаляваме, почитатели на автопилота в колите – не можем да пренебрегнем неуспехите на технологията тази година. Tesla преди малко направи огромно евакуиране на повреден програмен продукт, след злополука на нейни коли, включени в режим на самоуправление, с транспортни средства за незабавна помощ. Но най-големият поврат се случи другаде – в Cruise. Това е подразделението на GM, което стана първата компания, предлагаща безпилотни таксита в Сан Франциско, през деня или нощем, с автопарк от над 400 коли.

Фирмата се хвали, че роботакситата не се уморяват, не се напиват и не се разсейват. Компанията даже разгласява вестникарска реклама на цяла страница, заявяваща, че „ хората са ужасни водачи “.

Но Cruise не помни, че и тя може да бърка. Скоро нагъчканите със датчици коли Chevy Bolt на Cruise започнаха да натрупат черни точки за неприятни произшествия. Черешката на тортата бе тежък конфликт с пешеходец, при което колата беше влачила индивида много дълго. В последна сметка Министерството на моторните транспортни средства в Калифорния спря роботакситата на GM, базирайки се на „ неблагоразумен риск за публичната сигурност “.

Това е противен удар за Cruise, която от този момент редуцира 25% от личния състав си и уволни своя основен изпълнителен шеф и съосновател Кайл Фогт, бивш студент на MIT. Събитието обаче е емблематично за цялата автомобилна и цялата ИТ промишленост: безпилотните коли към момента не са подготвени да ни возят.
Суперпроводник в обществените медии
Суперпроводникът при стайна температура – това е материал, който няма електрическо противодействие. Ако съществуваше, той щеше да направи вероятни нови типове акумулатори и мощни квантови компютри. Суперпроводникът, работещ при стайна температура, е Светият Граал на промишлеността на електрониката.

Когато този юли се появи анонс от Корея, че вещество, наречено LK-99, е суперпроводник, работещ при стайна температура, мнозина в интернет избухнаха в наслада. Новината се появи първо в Азия, дружно с онлайн видео с проявлението на малко парченце материал, левитиращо над магнит. След това пристигна обществените медии изиграха своята катализираща роля. Новината стана международен шлагер.

Публикацията се оказа е написана от маркетолог в компания за кафе. Мечтата скоро се раздра по шевовете, откакто редица физици в разнообразни краища на света по този начин и не можаха да повторят опита. Не, LK-99 не е суперпроводник. Ще продължим да чакаме основаването му, само че и да внимаваме какво четем в обществените мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР