Поне от десетилетие мнозина чужденци работят за многонацrонални компании от

...
Поне от десетилетие мнозина чужденци работят за многонацrонални компании от
Коментари Харесай

Начало или край на дигиталното номадство?

Поне от десетилетие мнозина чужденци работят за многонацrонални компании от преди малко купената си къщурка в българско село, отдалечено от градския звук и нечистотия. В наши дни дигитализацията го разрешава.
Традиционно повече са дамите, които работят от у дома.
Мерките за противопоставяне на ковид форсираха прехода към онлайн работа, като делът на европейците, които нормално работят не от офиса, се усили от 3,2% през 2019 година на 10,8% през 2020 година, сочат данни на Евростат. Според европейски специалисти по пазара на труда, малко евентуално е това да се върне към равнищата отпреди пандемията.
Но с изключение на премахването на пътуванията до работното място, по какъв начин това промени метода, по който работим? За самонаетите вероятно проблемите са по-малко, само че дали и с наетите чиновници е по този начин? Налагат ли се промени в трудовото законодателство, с цел да бъдат предпазени правата на служащите? Брои ли се за трудова злополуката по време на работа от разстояние, само че работодателят не знае къде тъкмо е мястото на работа в дадения миг?
Когато става дума за трансгранична цифрова работа, къде заплаща налози служащият? А работодателят? Според законите на коя страна се обезпечава служителят? И въобще - каква е цената на цифровото номадство?
Отчасти има работни места в браншове, благоприятстващи отдалечената работа. Но освен естеството на работа бе причина за слабото разпространяване на работата от разстояние преди КОВИД-19. Има и

районни и културни разлики

Например през 2019 година отдалечената работа бе по-разпространена в северноевропейските страни. В Южна Европа доста работни места към момента са основани по по-традиционен метод. Според някои европейски източници обичайна (недистанционна) работа в чужбина е осъществявана от 1,5 млн. европейци през 2019 година Експерти считат, че до момента в който обичайна трансгранична работа е по-малко от 1% от заетостта в Европейски Съюз, капацитетът за отдалечена е доста по-голям.
В съзнанието на мнозина българи работенето от разстояние/вкъщи си остана опция в работно време сред дилемите да се точат баници и забърква мусака, само че за други " спестените " 1-2 часа пътешестване до и от офиса и до ден сегашен са " изяждани " от спомагателни задания, за осъществяването на които си лишават от свободното извънработно време.
Години преди пандемията българските синдикати предупреждаваха за възможните опасности за чиновници, работещи от разстояние, че е допустимо

хората да работят по-дълго и да вършат по-малко почивки

обясняваха какъв брой е значимо да вземем за пример служебният телeфон да се изключва след откритото работно време и прочие В началото на пандемията българските синдикати още веднъж неведнъж предизвестиха служащите и чиновниците за вероятността да бъдат ангажирани от работодателите по-дълго, от откритото в трудовия контракт, защото е по-трудно да се следи работното време.
Днес

отдалечената работа към този момент е тук

само че, с цел да остане, належащо е да се усъвършенства подкрепящата правна рамка за хората с обичайни трудови контракти, с цел да се отстранен бариерите. А работенето не от офиса не е равнозначно на свободна специалност, защото служащият си има трудов контракт с работодателя. Дистанционната работа не изключва (а напротив) регламентирането на работно време, работно място, почивки, платени отпуски, болнични, трудово заплащане и прочие Гъвкавото работно време не значи занемаряване на разпоредбите, на часовете за работа и отмора или осъществяването на дилемите в период.  

Какво е място на работа?

Място за работа е " седалището на предприятието, с което е подписан трудовият контракт, доколкото друго не е уговорено или не следва от характера на работата ". (Чл.66, ал.3 от КТ). Посочването му наложителен признак от трудовия контракт.

Какво е работно място?

Работното място е " помещение, завод, стая, нахождение на машина, оборудване или друго сходно териториално несъмнено място в предприятието, където служащият или служителят по напътствие на работодателя поставя труда си в осъществяване на отговорностите по трудовото правно отношение, както и място, несъмнено от дружество ползвател. При осъществяване на надомна работа и работа от разстояние работно място е домът на служащия или служителя или друго помещение по негов избор отвън предприятието ". (КТ - параграф 1, т.4 от спомагателните разпоредби). >
В България

У нас работата от разстояние е регламентирана в Кодекса на труда от 2011 година като резултат от двустранното съглашение сред всички български национално представителни организации на служащите и чиновници и на работодателите. Така в КТ са въведени условията на Европейското самостоятелно рамково съглашение от 2002 година за работа от разстояние.
Макар България да е от страните в Европейски Съюз с минимум разпространяване на работата от разстояние, по време на първите две години от пандемията от КОВИД-19 то се усили с 40% спрямо предишни години.
...............
От август м.г. с промените и допълненията на член 167б от КТ се подсигурява право на служителя да получи стимулиран писмен отговор от работодателя, когато документално изиска изменение на трудовото правно отношение за съвместяване на персоналния и професионалния живот, само че работодателят не одобри направеното от служителя предложение. Нормативно са избрани случаите, при които служителят има право да предложи на работодателя изменение на трудовото правно отношение за избран интервал. Предвидено е, че предлагането може да се отнася до продължителността и разпределението на работното време, прекосяване към работа от разстояние, както и до промени на други условия, които да улеснят съвместяването на трудовите и фамилните отговорности. Но от това право могат да се употребяват единствено чиновници, които са родители
(осиновители) на дете до 8 година, както и грижещите се заради съществени медицински аргументи за родител, дете, брачен партньор, брат, сестра, родител на брачен партньор или други родственици по права линия.
За останалите работещи от разстояние има много неясноти.
Дали препоръчаните от Министерския съвет промени в трудовото законодателство ще изчистят тези неясноти, явно към момента се спори.

/> В Европа се усилват отдалечените и хибридните служащи

Данните на Евростат от средата на 2021 година сочат, че и преди насилствената работа от у дома по време на пандемията, Финландия оглавява листата на страните членки на Европейски Съюз за онлайн работа. И през 2020 година първенецът е Финландия, където 25,1% от заетите нормално работят от у дома, следвана от Люксембург (23,1%) и Ирландия (21,5%). На другия полюс за 2020 година са България (1,2%), Румъния (2,5%), Хърватия (3,1%), Унгария (3,6%).
В началото на 2023 година Remote - световна компания за HR решения, към този момент бе начертала повишаването на отдалечената работа в Евросъюза от началото на пандемията през 2020 година до края на 2022 година Проучването сподели, че приблизително в Европейски Съюз 30% от служащите постоянно са работили от у дома през предходната година - или изцяло отдалечено, или в хибриден модел. Remote предвижда, че близо 10% повече служащи ще работят от разстояние през тази година в Нидерландия, което ще докара до общо 73,5%, а делът на отдалечените или хибридните служащи в Люксембург ще нарасне до 60,6%, в Швеция до 56,4%.
Миналото лято холандският парламент утвърди законодателство за определяне на работата от у дома като законно право, което прави страната една от първите, дали еластичност на отдалечената работа със закон. С новото законодателство работодателите би трябвало да преглеждат настояванията за отдалечена работа и да показват причина за отвод.
ТАБЛИЦА-1 - Източник: Евростат

/> Омбудсманът:
Да бъдат преосмислени препоръчаните текстове за обезпечаване на сигурност при работа

Омбудсманът проф. Диана Ковачева е безапелационна, че би трябвало да се предложат законодателни решения, които действително да реализират възстановяване на организацията на здравословните и безвредните условия на труд за работещите онлайн.
Според нея с измененията се разпореждат спомагателни, неприсъщи отговорности на служащите. Например да дават на работодателя писмена информация за характерностите на обезпеченото от тях работно място, в което ще работят онлайн. Тя е безапелационна, че съгласно настоящото законодателство обезпечаването на тези условия е обвързване на работодателя, в това число когато работното място е в дома на служащия, като носи отговорност при неспазване на това свое обвързване. Омбудсманът показва, че осъществяването на тези отговорности е сложно и включва дейности от страна на работодателя, респективно службата по трудова медицина, за осъществяване на надзор на факторите на работната среда, които отговорности не могат да бъдат сменени от субективната преценка на служащия.
Ковачева поддържа въвеждането в трудовото законодателство на така наречен право на изключване на служащия или служителя да не реализира електронна връзка с работодателя по време на регламентираните почивки.

/> КНСБ поддържа измененията

Промените в плана за изменение на КТ са избрани от синдиката като навременни и нужни.
От КНСБ са безапелационни, че " определянето на място на работа, най-малкото във връзка с това дали същото е на територията на България или отвън нея, има значимо практическо значение, изключително в случай че работата се прави от чужбина и то за продължителни интервали от време. Именно предлагането да се контракти мястото на работа, в случай че е друго от седалище на работодателя, значи на процедура независимост да се контракти друго място, от където да се прави работата от разстояние. От друга страна, в случай че работата от разстояние се реализира на територията на България, като седалището на компанията е в София-град, а работата от разстояние преди всичко ще се прави от апартамент или вила във Варна, да вземем за пример, това би трябвало да бъде записано в самостоятелния трудов контракт. С тази смяна се дава по-голяма независимост за двете страни и се подсигурява непоклатимост за работодателя къде може да търси своя служащ и по какъв начин да изисква от него вярна употреба на техниката и осъществяване на трудовите отговорности от това място. С новото предложение в КТ се прави и

смяна на термина " работно място при работа от разстояние "

Ще се схваща не като целия дом на служащия, а несъмнено " място в помещение в дома на служащия или служителя или в друго помещение по негов избор отвън предприятието, където се прави работата ". Ако в дома служащият е избрал да работи от хола си, това ще е работното място, което би трябвало механически да бъде обезпечено и обезопасено, тъй че в това помещение работодателят или инспекцията по труда при нужда да могат да правят инспекции. Така

отпада и неяснотата

в случай че в дома, до момента в който работим от разстояние, се случи акцидент, дали тя ще бъде трудова или битова. Ако злополуката се е случила в помещението, несъмнено като работното място в работното време, то тя без подозрение ще се дефинира като трудова с произлизащите от това последствия. Това е и напълно нов миг в измененията, тъй като към този момент ще може да се открива съществуване на трудови акцидент при работа от разстояние.
Предложените текстове по отношение на " работното място " при работа от разстояние са ориентирани към отбрана на ползите и на двете страни по правното отношение. За служащия те дават опцията да избере уместно помещение за работно място против задължението да даде на работодателя информация за характерностите на обезпеченото работно място. За работодателя се основават нужните гаранции по отношение на събитието, че той носи отговорността за обезпечаване на безвредни и здравословни условия на труд, както и по отношение на реализирането на нужния надзор.
Създават се предпоставки и благоприятни условия за гъвкаво отчитане на положения труд и работното време, включително посредством потребление на актуалните осведомителни и информационни технологии.
Промените допускат, че по този метод служащите и чиновниците ще са осведомени с откритите механизми за надзор и размера на информацията, която техният шеф събира и обработва, както и за метода на взимане на автоматизирани решения, свързани с възлагането, отчитането и контрола на работата. Необходимата информация следва да се дава на служащите и чиновниците в писмен тип.
В КТ за първи път се регламентира правото на служащия или служителя да изиска преразглеждане на автоматизираните решения, взети от системата за алгоритмично ръководство, които засягат правата му ".

(Публикувани са елементи от мнението на КНСБ)

/> Георги Гьоков: Създава се по-голяма сигурност в връзките работник-работодател

По-приложима е гаранцията за безвредни и здравословни условия на труд за служащия, споделя депутатът от Българска социалистическа партия и член на парламентарната Комисия по труда, обществената и демографска политика

Интервю на Аида Паникян /> - Г-н Гьоков, какво е новото в плана на Министерския съвет за изменение на КТ?
- Предлага се рационализиране на нормативната уредба, която урежда работата от разстояние. Основната цел е да се контролират връзките, когато се работи отдалечено и да се даде сигурност и еластичност, включително да се обезпечат здравословни и безвредни условия на труд, отчитане и възнаграждение на труда, както и надзор на работното време и работното място, на отпуските. Всичко това са съществени детайли на един трудов контракт. Проектът планува да се договарят и мястото на работата при отдалечена работа, и периодичността, през която ще се работи от разстояние, и работно място отвън помещението, предоставено от работодателя. Договарянето на място на работа, друго от предоставяното от работодателя, откъдето да се прави работата от разстояние, значи не ограничение, а по-голяма независимост и еластичност.
За такава регулация се работи от дълго време. Работата от разстояние е въведена в Кодекса на труда още през 2011 година, само че след наложените от пандемията " необикновени " условия за работа това стана изключително настоящо и неотложно. Новата софтуерна гражданска война и обвързваното с нея съществено развиване на стопанската система, постановат все по-голяма значителност на работата от разстояние и нужда от промени в настоящото законодателство. И в този момент, след пандемията,

в България работещите от отдалеченост са едвам към 10%

което не кореспондира с развиването на актуалните технологии.
Нещо доста значимо: с плана се реализира на практика по-приложима гаранция за безвредни и здравословни условия на труд за служащия.
Вече при акцидент в избраното като работното място за отдалечена работа, в работното време, тя ще се дефинира като трудова с всички произлизащите от това последствия и права. Това досега бе невероятно.
- Има и опасения, че препоръчаните промени ще затруднят работата от разстояние. Какво е Вашето мнение?
- Да, чуха се отзиви, че няма да се реализира по-голяма еластичност. Но надали са основателни тези рецензии. С уговарянето в трудовия контракт на съответно място на работа при отдалечената работа се основава по-голяма сигурност в връзките работник-работодател. Така няма да има опция никоя от страните да промени уговорените условия и в огромна степен ще се подсигурява надзор по осъществяването и на безвредните и здравословни условия на труд.
Създава се опция служителят да избира уместно помещение за работно място, в това време се задължава да даде на работодателя си информация за характерностите на това работно място. За работодателя се основават нужните гаранции по отношение на събитието, че той носи отговорност за обезпечаване на безвредни и здравословни условия на труд, както и при реализирането на нужния надзор.
Дава се опция положеният труд и работното време да се регистрират посредством прилагане на модерни информационни и осведомителни технологии. Задължението на работодателя да дава на
наетите в писмен тип информация за събираните данни по отношение на работата, които засягат правата му, също би трябвало да се регистрира като
позитивна страна в предложенията. Предвидена е опция служащият (в случай, че работи дистанционно) да не е задължен да поддържа връзка по електронен път с работодателя си по време на плануваните в КТ почивки, с което се реализира в по-голяма степен по този начин мечтания баланс сред персоналния и професионалния живот.
Според мен, въпреки всичко терзания може да има от следствията, които биха зародили, когато по-продължителната отдалечена работа се смесва с персоналния и фамилен живот: по какъв начин това би се отразило на физическото или по-скоро на психологичното здраве на тези чиновници.
- Какви дефекти има законопроектът?
- Може би минус е, че огромна част от новото трудово право се простира единствено върху работещите отдалечено, които употребяват в работата си главно информационно-комуникационни технологии, с цел да правят тази работата.
Определено минус е, че това право се простира единствено върху работещите по трудово правно отношение, чиито трудови права се уреждат от КТ.
Въпреки тези рецензии и макар че окончателният вид на плана още не е импортиран в Народното събрание, считам, че постигнатият
консенсус след съществено разискване и работа в тристранен формат с присъединяване на национално представителните организации на работодателите и синдикатите по подобен главен въпрос от трудовото законодателство не е за занемаряване.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР