Поне още едно увеличение на лихвите до края на годината

...
Поне още едно увеличение на лихвите до края на годината
Коментари Харесай

Икономист: До края на годината ще има поне едно увеличение на лихвите |

Поне още едно нарастване на лихвите до края на годината предвижда икономистът Георги Вулджев от Експертен клуб за стопанска система и политика.

" Ние сме доста подвластни от политиката на ЕЦБ. Очаквам до края на годината да има най-малко едно нарастване на лихвите. Това бързо ще окаже въздействие върху лихвите на комерсиалните банки. Вече някои от тях в страните членки усилват лихвите. Очаква се сред 15 и 20% инфлация за тази година ", разяснява той по NOVA NEWS.

Печалбата на банките за първото тримесечие на 2022 година е с 220 млн. лв. повече от същия интервал на 2021 година

" Има доста фактори за установяване на диапазона на растежа в лихвите. Първоначално няма да е повече от 1%. Лихвите по държавния дълг също се усилват. Ако има криза или по-голяма инфлация, ще има и огромен растеж. Очакванията на ЕЦБ са да не е повече от 1% ", уточни той.

Според него потребителите към момента не са усетили сериозния удар на инфлацията. Не се следи съществено нарастване в лихвите. Вижда се наклонност към повишение на таксите на банките. Положителните сигнали за банковата система в първите месеци ще забележим да се обръщат в идващите тримесечия. По време на пандемията е имало сериозен растеж на депозитите, а на това се дължат облагите на банките ", изясни Вулджев

По думите му заплащането на газ по схемата с рубли не е рисково. " Приоритетът е да си подсигури енергийната сигурност. Правителството трябваше да поеме този дребен финансов риск в кратковременен проект. Превалутирането не е забележителна финансова тежест ", акцентира той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР