Поне една книга годишно четат активните в интернет българия, а

...
Поне една книга годишно четат активните в интернет българия, а
Коментари Харесай

Българите все още предпочитат книгите на хартия. Харесват най-много криминалните романи

Поне една книга годишно четат дейните в интернет българия, а към 60% съумяват да отделят време за прочитането на до 10 книги годишно. Това откри извършено неотдавна онлайн проучване на Нилсен Адмосфер България и Български народен панел въз основа на извадка от 500 души на възраст 15+. 

Читателите не намират задоволително време да четат на мира – половината от тях отделят време единствено един път седмично или по-рядко. Категорично към момента избираме книгите в книжен вид вместо различните цифрови или аудио формати. Въпреки това безплатното събаряне на книги от интернет е вторият най-предпочитан способ за набиране на книги след закупуване от книжарница. А що се отнася до обичаните жанрове книги, престъпните романи водят класацията в България.

Резултатите от изследването разкриват, че българите не са измежду най-зарибените читатели в света, само че все пак обичат да четат приблизително по няколко книги годишно. В отговор на въпроса какъв брой книги/аудиокниги са прочели/изслушвали през миналата година, 58% отговарят с 1-10 книги (39% от 1-5 и 19% от 6-10). 22% са прочели повече от 10 книги през миналата година, а 20% не са чели никакви.

Жените се изявяват като по-силни читатели, в сравнение с мъжете (84% от тях са прочели най-малко една книга през миналата година в съпоставяне със 76% от мъжете). Анализирайки другите възрастови групи, най-стабилната база от читатели е формирана от по-възрастното потомство (на възраст 55+), само че също по този начин и от най-младото (15-34 годишните). Броят прочетени книги нараства с всяка последваща степен на приключено обучение.

Мишката към момента не е изяла книжката

Учудващо за ерата на цифровия свят обзор на данните по типовете желани формати демонстрира, че най-големият брой прочетени книги се пада на традиционния книжен вид – приблизително 7 книги годишно. След него се подреждат е-книгите – българските читатели четат приблизително към 4 книги в електронен формат в годината. Аудиокнигите остават на последна позиция, като междинният им брой не доближава даже 1 аудиокнига годишно.

Книгите в обичайния книжен тип са най-често първи избор измежду участвалите в изследването – 78% от респондентите споделят, че най-вече обичат да четат точно тях. Е-книгите са относително по-непопулярни – 19% сочат тях за обичани (било то на електронен читател, смарт телефон или др.). Само 3% загатват аудиокниги.

Средната периодичност на четене (включително слушане на аудиокниги) върви ръка за ръка с броя прочетени книги. Около една четвърт от българите четат всеки ден и също толкоз отделят време за това занятие няколко пъти седмично. Останалите (около половината читатели в извадката) четат един път седмично или по-рядко.

Любими жанрове

Разнообразието тук е огромно, но въпреки необятния набор от желания, максимален брой от запитаните в проучването избират книгите с престъпна тема (45%). Следват тези на историческа (харесвани от 42% от респондентите) и класическите романи (40%).  ТОП жанровете на мъжете са историческите (51%), престъпните (49%), класическите (38%) и шпионските (37%) романи. Списъкът на дамите включва три жанра на топ позиция с 41% – престъпните, класическите и романтичните/еротични романи, следвани от историческите (35%) и тези с профил логика на психиката и личностно развиване (33%).  Мъжете минимум избират книги за юноши, както и комикси или графични романи (и двата с 5%), а дамите тези на военна тема (3%).

Средно какъв брой книги на хартия има в едно домакинство? 

Около 33% от хората имат сбирка от 40 до 200 книги, до момента в който 30% имат повече от 200 книги вкъщи. Останалите 37% държат по-малко от 40 книги у дома.

На въпрос към респондентите от кое място най-често си набират книги, половината от тях отговорярат от книжарницата, само че вторият най-често посочван метод е посредством гратис събаряне от интернет, било то е-книги или аудиокниги. А който счита, че библиотеката е отживяла институция, това проучване го опровергава напълно – 30% от читателите в България си набират книги точно от там. 28% ги взимат от близки или другари, а 24% от хартиен или битпазар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР