Най-малко двама загинаха, тъй като обилните валежи предизвикаха внезапни наводнения в Испания

...
Поне двама души загинаха, след като проливни дъждове връхлетяха Испания,
Коментари Харесай

Поне двама души загинаха, след като проливни дъждове връхлетяха Испания, предизвиквайки внезапни наводнения, които наложиха затварянето на линиите на метрото в Мадрид и високоскоростните железопътни връзки.

Хеликоптери бяха изпратени да спасяват хора, потърсили убежище на покривите на домовете си в Толедо, на около 50 км (31 мили) югозападно от Мадрид, в понеделник.

Двама души загинаха в провинция Толедо поради бурята, каза ръководителят на регионалното правителство на Кастилия-Ла Манча.

Испанските медии съобщиха, че един мъж е намерен мъртъв от полицията по време на опит за спасяване на път близо до Баргас, докато друг мъж е починал, докато спасителите са се опитвали да го достигнат в буксира Касарубиос дел Монте.

Според държавната метеорологична служба Aemet, бурята през уикенда е засегнала почти цялата страна, като най-силните дъждове са регистрирани в неделя в крайбрежните провинции Кадис, Тарагона и Кастело.

Внезапните порои в неделя и понеделник превърнаха улиците в реки от кал, които пометеха коли и кофи за боклук в регионите Мадрид, Кастилия-Ла Манча, Каталуния и Валенсия.

Съобщава се и за градушка в много райони.

Службите за спешна помощ издирваха мъж, изчезнал, след като колата му беше отнесена рано в понеделник от придошла река в селския район на Алдеа дел Фресно, западно от Мадрид, каза пред обществеността говорител на службите за спешна помощ в Мадрид Хавиер Чивите телевизия RTVE.

Пожарникарите намериха 10-годишния му син, който първоначално бе обявен за изчезнал, на върха на дърво.

„Горкото момче прекара нощта, кацнало на едно дърво“, каза пред репортери ръководителят на регионалното правителство на Мадрид Изабел Диас Аюсо.

Няколко моста се срутиха в Алдеа дел Фресно и порои от вода отнесоха много коли, според агенция AFP.

Спасителите също търсеха жена, изчезнала при подобни обстоятелства близо до Толедо, и 84-годишен мъж, който беше завлечен от потоци вода и кал във Виламанта, западно от Мадрид.

Въпреки че на места са обилни, валежите се очаква да намалеят по-късно в понеделник. Националната метеорологична агенция понижи нивото на предупреждение до жълто от оранжево и червено в неделя.

Няколко железопътни линии бяха затворени в центъра на Мадрид в понеделник. Все пак услугата беше възстановена в по-голямата част от града през сутринта и само няколко станции в близост до река Мансанарес все още бяха затворени около обяд, се казва в изявление на оператора на метрото Metro de Madrid.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР