Поне 89 служители на бившата Държавна сигурност работят в министерствата.

...
Поне 89 служители на бившата Държавна сигурност работят в министерствата.
Коментари Харесай

Поне 89 ченгета от ДС работят в министерствата и днес

Поне 89 чиновници на някогашната Държавна сигурност работят в министерствата. Това излиза наяве от отговори на 19-те министри до депутатите Мартин Димитров и Георги Ганев от “Демократична България”.

Двамата питат какъв брой са чиновниците на комунистическата Държавна сигурност, които и през днешния ден имат достъп до класифицирана информация, и има ли такива, за които така наречен комисия по досиетата е предложила той да им бъде лишен, излиза наяве от уеб страницата на Народното събрание.

Такива инспекции се вършат на всички чиновници, който са родени преди 16.07.1973 година От Демократична България упорстват за информация за всички случаи след 2016 година, както и за общия брой на чиновниците в министерствата, които имат достъп до секретни документи.

От 1 септември 2016 година до 31 май 2022 година са тествани 10 112 чиновници. От тях 82-ма са с открита принадлежност към Държавна сигурност, само че за нито един от тях комисията не е алармирала, че би могъл да злоупотреби с достъпа си до класифицирана информация, излиза наяве от отговора на отрасловия министър Бойко Рашков. Иначе с достъп до секретни документи във вътрешното ведомство са 6332-ма души.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР