Поне 8500 са вече загиналите в Турция. Броят на ранените

...
Поне 8500 са вече загиналите в Турция. Броят на ранените
Коментари Харесай

Последиците след труса в Турция: Спасителите продължават да намират оцелели

Поне 8500 са към този момент починалите в Турция. Броят на ранените доближава 50 000. Според сеизмолози, двете трусове от понеделник заран са освободили сила, натрупвана в продължение на най-малко 500 години. В резултат Турция се е изместила с три метра на югозапад. В страната хиляди хора прекараха кошмарна втора нощ на студа. Спасителните интервенции навлизат в третия си ден. За благополучие, не престават да идват вести за открити оживели хора.



Истинско знамение се случи в Кахраманмараш, епицентър на разрушителните трусове от понеделник. 56 часа след първия трус, момиченце на година и половина беше избавено от руините на триетажен блок. Малката Масал е оживяла дружно с родителите си. Веднага след изваждането ѝ, тя беше поета от ръцете на татко си в кола за спешна помощ.



Президентът на Турция Реджеп Ердоган посети тежко потърпевшия регион на Кахраманмараш и беседва с локални хора. Ердоган даде обещание до една година жилища на всички останали без дом поради бедствието.

Реджеп Ердоган - президент на Турция: " Няма да позволим наши жители да останат на улицата. Мобилизирахме всички запаси. Ще оценим вредите и ще подкрепим жителите. За момента сме разпределили бюджета. Искаме да облекчим проблемите на хората през този временен интервал ".

Президентът включи в обиколката си и други наранени зони - градовете Пазарджък и Хатай. Цялото семейство на Емре от Антакия е затрупано в постройката зад него. Говорил е със сестра си през нощта, до момента в който тя е спряла да му дава отговор след шест часа. Емре е обезверен: " Тук съм от през вчерашния ден, апелирам за помощ ".

Дервиш, съгражданин на Емре, също е бил покрит, само че е имал шанс: " Бях 36 часа подземен, изгубих всякаква вяра ".



В Кирихан, в провинция Хатай, работят и 25 немски спасители със седем кучета. Те са съумели да извадят живи трима души, прекарали под отломките 45 часа. Двама от тях са в болница, едно момче си е тръгнало единствено. Всеки дава най-хубавото от себе си, споделя един от спасителите - при цялостна липса на вода, ток и интернет. Кадри от дрон свидетелстват за огромните опустошения в града.

Симон Гутцайт - избавител от Германия: " Истински апокалипсис. Не е нужно да се оглеждаме в близост, хората идват при нас за помощ, тъй като се чуват гласове на всички места ".

Френски сътрудници на Симон са ситуирани в град Османие, в Южна Турция. Париж изпрати 136 спасители и пожарникари в помощ на турските управляващи. Израелски екипи съумяха да спасят двама души измежду тях 23 годишна жена. Спасителите работят благодарение на и на кучета.



Матан Шнайдер - началник на избавителен екип от Израел: " Бяхме извикани от локални хора, които чули шумове от руините. Започнахме избавителна задача която продължи четири часа и половина и включи доктор и парамедици. 23-годишна жена беше избавена, тя е жива и здрава единствено със строшен таз. Жената се върна при годеника си ".

Диарбекир е с преобладаващо кюрдско население. Стотици спасители се пробват да намерят оживели, военни и служители на реда заграждат достъпа до най-засегнатите региони. Местните хора не са спали съвсем два дни, топлят се край огньове и се хранят с това, което им донесат доброволците в очакване на вести за затрупаните им близки.



фотоси: БГНЕС

Около 200 души са се приютили в историческа локална джамия, включително сирийци и афганистанци. Турски артисти и спортисти и световноизвестни персони, като Антонио Бандерас и писателя Паулу Коелю, показаха взаимност с потърпевшите от земетресението и приканиха към дарения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР