Поне 60 детски градини и 30 училища трябва да бъдат

...
Поне 60 детски градини и 30 училища трябва да бъдат
Коментари Харесай

60 детски градини и 30 училища ще се строят със 70 млн. лева от бюджета

Поне 60 детски градини и 30 учебни заведения би трябвало да бъдат издигнати или разширени със 70 млн. лв. от държавния бюджет до края на 2023 година Това са задачите на стратегия на Министерство на образованието и науката, оповестена за публично разискване.

Според нея най-малко половината от средствата по програмата ще отидат за детски градини, а останалата част от сумата ще е за учебни заведения. Целта е да се преодолее дефицитът тук-там в забавачките, с цел да се вкара действително и наложителното предучилищно обучение за 4-годишните. Израждането или разширението на учебни заведения пък цели да се мине към една промяна на образование.

Програмата беше обявена още при приемането на държавния бюджет за тази година, само че приемането ѝ се задейства чак в този момент.

За парите за детски градини ще аплайват общините. Те могат да получат до 2 млн. лв. за детска градина с до 4 групи и до 3 млн. лв. за постройка за повече от 4 групи. Средствата покриват проектирането и построяването на зданията или пристройките. Приоритетно ще се финансират плановете на общини, в които има максимален дефицит тук-там в забавачките. По този аршин несъмнено води Столичната община където тази година към този момент отвън забавачките остават към 8000 деца.

Иначе ще се финансира построяването или разширението на детски градини в обитаеми места с най-малко 20 места дефицит в градините. Приоритетно ще се класират плановете за места, в които изобщо няма забавачки или дефицитът е над 40 бройки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР