Поне 6 милиарда долара са загубите на банките в САЩ

...
Поне 6 милиарда долара са загубите на банките в САЩ
Коментари Харесай

Нов тип измама коства на банките в САЩ поне $6 милиарда за година

Поне 6 милиарда $ са загубите на банките в Съединени американски щати през 2016 година от относително нова скица, която измамници употребяват. Вместо да крадат данни от съществуващи кредитни карти, които да източват, те основават подправени самоличности, с които аплайват за заеми от финансовите институции.

Така през май т.г. сътрудници от ФБР арестуваха Чарлз Уитлок-младши по съмнение, че е основал подправени самоличности, с цел да се снабди с 558 кредитни карти, от които е изтеглил най-малко 340 000 $.

След кошмарно огромното приключване на персоналните данни на 143 милиона американци през предходната седмица, ситуацията може да стане още по-лошо, написа Bloomberg.

Изчисления демонстрират, че този тип машинация може да отговоря за към 20 % от неприятните заеми по кредитни карти. И той набира мощ тъкмо когато банките съумяха да завоюват дълго чакана победа и да накара търговците да обновят своите терминали, с цел да одобряват карти с чипове. Това попречи на измамниците да крадат единствено номерата на картите и да отпечатват свои пластики.

Този вид измамници купуват откраднати номера на обществени осигуровки на съществуващи жители - или се пробват да познаят кои не се употребяват. Те употребяват и действителни адреси, като ги смесват с подправени имена и стартират да аплайват за кредитна карта. Банките нормално отхвърлят първите претенции поради неналичието на кредитен профил, само че най-после измамниците съумяват да пробият.

И тогава стартира дълготрайната игра.

Измамниците прекарват години, в които напълно честно си заплащат за кредитните карти, до момента в който чакат лимитите да се покачат. След време желаят да им бъдат издадени и още карти и когато моментът настъпи - изтеглят цялото наличие на картите посредством покупки и стопират заплащанията.

Най-ценните данни за изманниците са номерата на обществените осигуровки на хора, които не употребяват кредитна карта, в това число на малолетни и деца. От 2011 година тези номера към този момент са напълно инцидентни и не издават годината на раждане на притежателя им.

Един от методите, по който банките могат да се защитят, е да наблюдават от кой компютър или друго устройство са подадени поръчките за кредитна карта. Арестуваният Уитлок е попълнил 90% от своите над 750 поръчки по телефон, като в последна сметка посредством специфичен програмен продукт той е засечен.

Самият той твърди, че е почтен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР