Поне 56 административни стъпки и цели 175 часа (близо 22

...
Поне 56 административни стъпки и цели 175 часа (близо 22
Коментари Харесай

Минимум 175 часа годишно отнема бюрокрацията на българския предприемач

Поне 56 административни стъпки и цели 175 часа (близо 22 работни дни) лишава на българските бизнесмени да се оправят с бюрократичната тежест в границите на годината. Ако бизнесът занапред стартира, това би добавило още най-малко 15 стъпки и 27.5 часа (3.5 работни дни), отдадени на бюрокрацията. Това демонстрира Индексът на бюрокрацията за България на ИПИ, с който означаваме интернационалния ден на бюрокрацията на 29 септември 2017 година
Датата е особено определена по този начин, че да съответствува с рождената дата на Лудвиг декор Мизес (роден на 29 септември 1981 г.), който през далечната 1944 година издава известната книга „ Бюрокрацията “. В нея Мизес прави брилянтно изложение на отрицателните последствия от бюрократичното мислене и държавната интервенция, които водят до „ неефективно произвеждане и корупция “. Неговите думи за „ бюрократичната робия “ остават в действие и през днешния ден.
Въпросните 175 часа, които лишават другите бюрократични стъпки, са равносилни на към 960 лева разноски за заплати на хората, които ще отделят от своето време, с цел да покрият бюрократичните условия. В тази сметка не влизат платените такси, както и другите заплащания по контракти, които са на процедура пряк резултат от един или различен правилник (такива са да вземем за пример подписването на контракт със службата по трудова медицина или с компанията за ръководство на отпадъците).
За пресмятане на бюрократичната тежест ИПИ употребява мислена компания-модел, сходно на опита в други страни – INESS в Словакия и Liberální Institut в Чехия. Компанията на ИПИ е еднолично сдружение с лимитирана отговорност (ЕООД), което се занимава с произвеждане и монтаж на железни структури, в това число огради, порти и железна дограма. В компанията работят четирима души, като в границите на годината един служащ е скъсен, а различен назначен. Оборотът на компанията за годината е 110 хиляди лева, надлежно тя е записана по Данък добавена стойност. Компанията има лична постройка и има транспортно средство, което се ръководи от един от служащите. Компанията генерира електронни, железни и химически боклуци.
Изчисленията на ИПИ, основани върху компанията-модел, покриват голям брой разнообразни бюрократични сфери: пускане на бизнес, трудови правила, сигурност на труда, данъчни правила, ръководство на отпадъците и условия, обвързани с индустриалния развой. Всички тези бюрократични стъпки са разказани и остойностени под формата на нужното време за тяхното осъществяване, като в действие е презумпцията за оптимално потребление на електронни услуги, високи знания на екипа и бърза работа. Напълно допустимо е да сме изпуснали някоя бюрократична стъпка (особено във връзка с техническите изисквания), както и да сме оценили някои стъпки прекомерно благородно, т.е. че лишават по-малко време от действителното.
Важно е да се означи, че в тази ситуация покриваме единствено базовите бюрократични условия. Всякакъв вид инспекции от страна на службите или характерни събития в границите на трудово-правните връзки (например излизане в отпуск по болест или майчинство), които носят доста сериозна тежест, не са включени в това първо издание на показателя. Въпросните 56 стъпки и 175 часа за покриване на бюрократичните тежест следва да се преглеждат като един по-скоро оптимистичен взор към бюрокрацията у нас.
Изследването се организира в още две страни – Чехия и Словакия, където бизнесът отделя надлежно 200 часа и 164 часа на година за справяне с бюрократичните условия. Що се отнася до стартирането на бизнес, то това лишава най-вече време в Чехия – 47 часа и 32 процедури, следвана от Словакия – 36,5 часа и 33 процедури. От трите изследвани страни, най-бързо и елементарно може да се стартира бизнес в България – 27,5 часа и 15 процедури.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР