Поне 50% от бойците, които се бият в Донбас срещу

...
Поне 50% от бойците, които се бият в Донбас срещу
Коментари Харесай

Над 50 000 руснаци се бият в Донбас срещу украинската армия

Поне 50% от бойците, които се бият в Донбас против украинската войска, са жители на Русия. Това съобщи в изявление за американския тв канал CBS News президентът на Украйна Петро Порошенко.

Конфликтът в обитаемата с етнически руснаци Източна Украйна избухна през април 2014 година, броени месеци откакто Русия анексира Кримския полуостров от Украйна. В Източна Украйна бяха едностранно оповестени две сепаратистки републики - Донецката и Луганската национална република. Заради Крим и спора в Източна Украйна интернационалната общественост наложи наказания на Русия.

" Потвърдени са данните, че в разнообразни интервали техният брой е бил от 10 000 до 2500 - постоянна съветска войка в окупираната територия ", е споделил Порошенко, представен от пресслужбата си. Освен това има съвсем 50 000 бойци от така наречен съветски доброволци, набрани през съветската мобилизационна система и изпратени в Източна Украйна. Те настояват, че не са бойци от постоянната съветска войска. Но те са руснаци по народност и употребяват съветски оръжия и муниции, споделя украинският президент.

Русия се пробва да дестабилизира обстановката в Украйна и да дискредитира достиженията на Майдана, уверен е Порошенко. Много хора считат, че Украйна води студена война, само че в реалност тази война е гореща, а цивилни жители и украински бойци умират всеки ден, сподели Порошенко. В тази обстановка Украйна се нуждае от помощ от интернационалните мироопазващи сили, сподели президентът.

Москва отхвърля присъединяване на съветски войски в спора в източната част на Украйна. В същото време съветският президент Владимир Путин на конференция през декември 2015 година заяви, че руснаците участват в конфликтната зона.

" Никога не сме казвали, че там няма хора, които да се занимават с решаването на избрани проблеми, в това число и във военната сфера. Но това не значи, че там има постоянни войски ", съобщи Путин, който през вчерашния ден публично встъпи в четвъртия си президентски мандат. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР