Поне 400 млн. лв. ще е увеличението в бюджета за

...
Поне 400 млн. лв. ще е увеличението в бюджета за
Коментари Харесай

400 милиона отгоре за просвета, основно за... заплати

Поне 400 млн. лева ще е нарастването в бюджета за обучение за 2019 година, увери отрасловият министър Красимир Вълчев.

За нарастване на заплатите на педагогическия личен състав са планувани 330 млн. лв. в бюджета за идната година. Още близо 29 млн. лева са планувани за образование на непедагогическия личен състав.

" Оттам нататък може би най-голямото нарастване като растеж ще бъде това за дейностите по ползи. Скоро ще представим измененията в стандарта за приобщаващото обучение, с които ще бъде регламентацията на дейностите по ползи и финансирането им в Наредбата за финансиране на институциите ", сподели още Вълчев и изясни, че ще бъдат увеличени и средствата за закуски.

Според него би трябвало да се работи и по разликата в заплатите на младите и възрастните преподаватели.

" Разликата при възнагражденията им във висшето обучение е доста по-голяма, в сравнение с в учебното обучение. И макар, че междинните брутни заплати в системата на висшето обучение са над 1700 лева – със 60% по-високи в сравнение с в системата на учебното обучение, имаме заплати на младите преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители. И в този момент е моментът със Съвета на ректорите да довършим този диалог. Ще имаме контролиране на минималната заплата за преподаватели във висшето обучение – по какъв начин би трябвало да трансформират дизайна на системата на възнаграждение, с цел да стимулира в по-голяма степен преподавателите както за по-качествено образование, по този начин и за кариерно развиване ", сподели още Вълчев.

Поне 40 милиона повече ще има през идната година и за висшето обучение и издръжката на студентите. Тези пари обаче няма да се раздават на брой на студенти, а съгласно качеството и комплексната оценка.

Мораториум да не се откриват повече нови университети и филиали и нетипични посоки ще бъде импортиран в Народното събрание дружно с измененията в закона за висшето обучение. За това от дълго време упорстват от Съвета на ректорите, а министърът се ангажира да го внесе.

Обмисля се въвеждането на трета стипендия за специалността " педагогика по образованието по... ", която да покрива разноските по образованието. Причината е, че има търсене по тази компетентност и дефицит на фрагменти.

За медицинските специалности пък ще се обмисля вид дали да не са напълно платени с опция за кредитиране, като студентите да получават от страната облекчения при изплащането, против което да бъдат задължени да работят у нас. Така можело да се спре приключването на медицински фрагменти в чужбина.

Източник - dnes.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР