Поне 31 души са загинали в сряда, след като надуваемата

...
Поне 31 души са загинали в сряда, след като надуваемата
Коментари Харесай

Десетки мигранти се удавиха в Ламанша, най-голямата подобна трагедия досега

Поне 31 души са починали в сряда, откакто надуваемата им лодка е потънала в Ламанша, до момента в който са се опитвали да преминат от Франция във Англия, удостовери вътрешният министър в Париж. Това е най-смъртоносният сходен случай с мигранти сред двете страни.

Протокът е едно от най-натоварените морски трасета, а теченията в него са мощни. Претоварени лодки постоянно едвам се задържат над водата и вълните ги подмятат, до момента в който се пробват да доближат английския бряг. Но през 2019 година имаше 4 жертви, предходната година те станаха 7, а до момента през 2021 година се удавиха 14, до момента в който днешната злополука е лишила живота на в пъти повече хора.

Според френския вътрешен министър Жерар Дарманен в лодката е имало 34 души, от които 31 са умряли, двама са избавени, а един се търси. Двамата оживели са с заплаха за живота, защота са измръзнали, добави той.

" Това е злополука за Франция, за Европа - да видиш всички тези хора изчезнали в морето поради това, че са поверили ориста си на трафиканти ", сподели министърът.

Местни риболовци, представени от " Ройтерс ", споделят, че въпреки водата да е доста студена, мнозина мигранти са потеглили през днешния ден от френските крайбрежия, тъй като морето е утихнало. Един от тях е извикал избавителните служби, откакто видял празна лодка и 15 безжизнени тела.

Френската полиция стопира повече сходни опити спрямо предходни години, в това число тъй като въпросът основава напрежение сред двете страни

Британският министър председател Борис Джонсън свика изключително държавното управление и съобщи, че е шокиран и ужасяващ от нещастието.

И двете страни упрекват трафикантите, само че френски политици като Наташа Бушар, кмет на Кале, упрекват Лондон за проблеми, тъй като не трансформира миграционната си политика и кара хората да поемат големи опасности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР