Поне 215 млн. дози Ковид-19 ваксини, купени от страните от

...
Поне 215 млн. дози Ковид-19 ваксини, купени от страните от
Коментари Харесай

Политико: Държавите от ЕС са изхвърлили минимум 215 млн. дози ваксини срещу Ковид-19

Поне 215 млн. дози Ковид-19 ваксини, купени от страните от Евросъюза в разгара на пандемията, са изхвърлени от този момент. Стойността им е 4 милиарда евро и тази оценка сигурно е занижена, сочи разбор на " Политико ".
След одобряването на първите ваксини против ковид в края на 2020 година страните от Европейски Съюз групово поръчаха 1,5 милиарда дози (над три на човек в ЕС). Много от тях към този момент са изхвърлени.
Изчисления, основани на налични данни, демонстрират, че страни от Европейски Съюз са бракували приблизително по 0,7 дози на глава от популацията. Първа в тази ранглиста е Естония с над 1 доза на гражданин, следвана от Германия, която е изхвърлила максимален брой дози ваксини – 83 млн., написа издаваното в Брюксел " Политико ", което ползва данни за 19 страни членки на Европейски Съюз.
За България данните са 0,3 на глава от популацията и общо 1 931 992 ваксини.
Според изчисленията, в случай че междинните данни се приложат към останалата част от Европейски Съюз, това ще значи над 312 млн. унищожени ваксини, осведоми БНР.
" Политико " пресмята цената на 215 млн. ваксини на над 4 милиарда евро на база на цени, съобщавани в медиите заради липса на обществена информация. За страни, които оповестяват единствено общият брой унищожени ваксини, без да прецизират вида, изданието употребява междинна цена от 19,39 евро на база на данни, предоставени от други страни. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР