Поне 21 жители на украинския град Херсон и околностите загинаха

...
Поне 21 жители на украинския град Херсон и околностите загинаха
Коментари Харесай

Русия удари магазини и гара в Херсон: 21 са загинали

Поне 21 поданици на украинския град Херсон и покрайнините починаха в сряда, откакто Русия удари от въздуха хипермаркет, жп гара и прелез, бензиностанция и жилищни здания, заяви Ройтерс като се базира на украинския президент Володимир Зеленски.

Известно е, че четиридесет и осем души са били ранени. Всички цивилни! Денят още не е приключил! В един район!, написа Зеленски в приложението за известия " Телеграм ".

Дванадесет от жертвите са от Херсон, столицата на южния район, където хипермаркет беше обстрелян, до момента в който хората пазариха сутринта, а детонации раздрусаха железопътна гара, оповестиха управляващите.

Още четирима бяха убити в села отвън основния град при офанзиви от региони, които са окупирани от Русия. Трима от жертвите са инженери, които се опитвали да поправят вредите, нанесени на електрическата мрежа при по-ранни съветски бомбардировки.

 Бензиностанция в Херсон - един от гражданските обекти, цел на съветската офанзива в сряда
© Reuters

Бензиностанция в Херсон - един от гражданските обекти, цел на съветската офанзива в сряда

Кореспонденти на Ройтерс на място описват за локви кръв и купчини парчета, пръснати по земята пред хипермаркет Херсон, чийто вход е бил мощно развален.

Министерството на вътрешните работи заяви, че всички жертви са клиенти или служащи в хипермаркета.

" Когато врагът не може да реализира нищо на бойното поле, той нанася удари по мирни градове ", сподели украинският боен представител Сергей Череватий.

Русия не разяснява офанзивите в Херсон, една от четирите украински области, които тя разгласи за анексирани предишния септември.

Много прозорци бяха изпочупени на жп гарата и минимум двама ранени бяха видени да бъдат изнасяни на носилки, оповестява Ройтерс.

Москва ускори въздушните удари против Украйна през последните няколко дни, до момента в който Киев се приготвя за контранастъпление, в което се чака да се опита да си върне останалата окупирана територия в Херсонска област.

Украинските войски превзеха град Херсон предишния ноември след близо осем месеца окупация, само че съветските войски се отдръпнаха единствено до отсрещния бряг на река Днепър, откъдето в този момент обстрелват града.

Областният шеф Александър Прокудин в сряда разгласи комендантски час в град Херсон, който ще продължи от петък вечерта до понеделник сутринта заради аргументи, свързани с " използването на закона ". Той не даде други детайлности.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР